Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1

dieta yo yo - FOTO: Freepik@faahadkhan
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.

Vezi și: Sucurile de fructe, impact asupra microbiomului și sănătății orale. Sunt asociate cu riscul de inflamație și dezechilibre bacteriene

Pierderea și recâștigarea repetată a greutății – cunoscută sub numele de dietă yo-yo – a fost asociată cu un risc crescut de boală renală la pacienții cu diabet de tip 1, conform unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit că fluctuațiile mari ale greutății sunt corelate cu un declin semnificativ al funcției renale, independent de alți factori de risc cunoscuți.

Legătura dintre dietele Yo-Yo și boala renală

Un studiu publicat pe 4 februarie în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că ciclurile de variație a greutății corporale cresc semnificativ riscul de boală renală la persoanele cu diabet de tip 1. Acest risc persistă indiferent de indicele de masă corporală (IMC) sau de alți factori de risc tradiționali.

Dietele yo-yo sunt un fenomen răspândit la nivel global. Se estimează că până la 35% dintre bărbați și 55% dintre femei experimentează această oscilație de greutate pe parcursul vieții.

Până acum, cercetările anterioare au indicat că acest tipar alimentar crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, în special la persoanele cu diabet de tip 2. Acum, studiul recent sugerează că și persoanele cu diabet de tip 1 ar putea fi expuse unor riscuri similare.

Potrivit autorilor, această cercetare este prima care demonstrează o asociere clară între dietele yo-yo și boala renală la persoanele cu diabet de tip 1. În trecut, acest tip de diabet era adesea asociat cu o constituție mai suplă, însă ratele de obezitate în rândul pacienților au crescut semnificativ în ultimii ani.

Vezi și: COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct

"Am demonstrat că o variabilitate mare a greutății corporale este asociată cu un risc crescut de progresie a diferitelor forme ale bolii renale diabetice la persoanele cu diabet de tip 1, independent de factorii de risc tradiționali ai bolii renale diabetice. Din câte știm, acesta este primul studiu care arată această asociere", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Marion Camoin, de la Centre Hospitalier Universitaire de Bordeaux, Franța.

Cercetătorii francezi au analizat date colectate timp de șase ani de la 1.432 de participanți ai studiului Diabetes Control and Complications Trial (DCCT)/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC).

Pentru identificarea modelelor de dietă yo-yo, cercetătorii au utilizat un indice denumit "variabilitate independentă de medie" (VIM), care măsoară oscilațiile greutății în raport cu media fiecărei persoane.

Vezi și: Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

Dieta yo-yo - FOTO: [email protected]

Fluctuațiile de greutate, impact asupra rinichilor

Folosind aceste date, cercetătorii au evaluat șase criterii pentru funcția renală și riscul de progresie către boala cronică de rinichi. Principalul indicator utilizat a fost "rata estimată a filtrării glomerulare" (eGFR), un marker esențial care arată cât de bine filtrează rinichii toxinele din sânge.

Rezultatele au arătat că participanții cu fluctuații mari de greutate au avut un declin de 40% al eGFR față de valorile inițiale. În plus, aceștia au prezentat niveluri mai ridicate de albuminurie moderată și severă – o afecțiune în care proteina albumină apare în urină în cantități anormal de mari, fiind un semn clar al deteriorării renale.

Vezi și: Unghiile, indicator al unor probleme cardiace. Semnul lui Quincke, indicator al insuficienței cardiace

De ce dietele Yo-Yo afectează rinichii

Mecanismele exacte prin care oscilațiile de greutate duc la riscuri renale nu sunt pe deplin înțelese, recunosc autorii studiului. Totuși, aceștia propun mai multe ipoteze. Un posibil factor este terapia cu insulină, necesară în tratamentul diabetului de tip 1, care poate contribui la variații semnificative ale greutății. Alte teorii sugerează că ciclurile repetate de pierdere și recăpătare a greutății pot impune un stres suplimentar asupra inimii, ceea ce poate afecta indirect și rinichii.

Autorii studiului recomandă adoptarea unor strategii care să reducă oscilațiile greutății pentru a minimiza riscul de boală renală.

"Strategiile de reducere a greutății la persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui să se concentreze pe menținerea stabilă a greutății pe termen lung, deoarece stabilitatea ponderală ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății", au mai notat autorii studiului.

Vezi și: Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată

Dieta Yo-Yo, ce este

Dieta yo-yo se referă la un tipar de pierdere și recâștigare repetată a greutății corporale, într-un ciclu fluctuant. Acest fenomen apare atunci când o persoană urmează o dietă restrictivă pentru a slăbi, dar ulterior revine la vechile obiceiuri alimentare, ceea ce duce la recăpătarea kilogramelor pierdute. În timp, acest ciclu se poate repeta de mai multe ori.

Termenul "yo-yo dieting" a fost introdus de Kelly D. Brownell, un cercetător american în domeniul nutriției și obezității, pentru a descrie aceste oscilații de greutate care seamănă cu mișcarea unei jucării yo-yo, potrivit WebMd.

Dietele yo-yo sunt adesea asociate cu:

- Creșterea riscului de boli cardiovasculare

- Scăderea masei musculare și creșterea masei adipoase

- Afectarea metabolismului și dificultăți în menținerea greutății pe termen lung

- Un impact negativ asupra sănătății renale, conform unor studii recente.

Pentru a evita acest efect, specialiștii recomandă adoptarea unor obiceiuri alimentare echilibrate și sustenabile, în locul dietelor restrictive care duc la fluctuații bruște ale greutății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel