Dieta care te protejează de COVID. Are proprietăți antivirale

covid - FOTO: Freepik@allahstockspic
În contextul continuării apariției zilnice a noilor cazuri de COVID-19 în zecile de mii la nivel mondial, medicii depun eforturi pentru a înțelege mai bine factorii care ne expun la un risc crescut de infectare. Astfel,  a fost identificat un plan alimentar care previne infecțiile cu COVID.

Conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, adoptarea unei diete vegane sau vegetariene este asociată cu o reducere cu 39% a șanselor de a contracta virusul.

Studiul a implicat 702 de adulți brazilieni, iar analiza datelor, deși nu oferă dovezi directe de cauzalitate, indică faptul că limitarea sau evitarea consumului de carne și produse animale poate oferi o oarecare protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Asocierea a persistat chiar și după ajustarea pentru alți factori legați de sănătate.

Vezi și: Cele mai rele alimente pentru dinții tăi. Consumul de pâine poate crea carii

Dieta vegetariană previne infecțiile cu COVID

Dieta vegetariană - FOTO: Freepik

Cercetătorii au menționat în articolul lor publicat că persoanele vegetariene au un risc mai mic de a contracta virusulul.

"Studiul nostru furnizează dovezi că indivizii cu o dietă bazată pe plante și, în special, o dietă vegetariană, au prezentat o incidență mai mică a COVID-19, chiar și după luarea în considerare a variabilelor importante precum activitatea fizică, IMC și afecțiunile preexistente", au notat cercetătorii, potrivit Science Alert.

Dintre cei 702 de participanți la studiu, 278 au raportat că urmează în principal o dietă bazată pe plante, cu o consum mai ridicat de legume, leguminoase și nuci și o reducere a produselor lactate și a cărnii, în comparație cu cei 424 de voluntari. Procentual, un număr semnificativ mai mare de omnivori au declarat că au fost infectați cu COVID-19: 52% față de 40%.

Vezi și: Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile

Persoanele omnivore, inactive fizic

Situația este complexă, deoarece grupul omnivor a indicat că sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, au mai multe afecțiuni medicale existente și au o predispoziție mai mare către obezitate (un factor de risc cunoscut pentru COVID-19).

Cercetătorii cred că beneficiile generale ale dietei bazate pe plante, incluzând îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea tensiunii arteriale, pot stimula sistemul imunitar și reduce riscul de infecții.

"Modelele alimentare bazate pe plante sunt bogate în antioxidanți, fitosteroli și polifenoli, care afectează pozitiv mai multe tipuri de celule implicate în funcția imunitară și au proprietăți antivirale directe", au adăugat cercetătorii.

Vezi și: Cele mai comune simptome ale bolilor autoimune. Factorii de risc pot fi influențați de greutatea corporală

Această cercetare este susținută de studii anterioare care au legat dietele bazate pe plante de riscul redus de infecții moderate sau severe cu COVID-19. Este un rezultat anticipat, dată fiind strânsa legătură dintre sănătatea noastră și alegerile alimentare.

Pe baza acestor constatări recente și a recomandărilor generale precum purtarea măștii și menținerea igienei, ar putea fi util să luați în considerare ajustarea dietei în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19, conform concluziilor cercetătorilor.

"În lumina acestor rezultate și a altor studii, și datorită importanței identificării factorilor care pot influența incidența COVID-19, recomandăm adoptarea unor diete bazate pe plante sau modele dietetice vegetariene", mai adaugă studiul.

Studiul a fost publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel