Dieta care reduce riscul și severitatea COVID-19! STUDIU

O anumită dietă este legată de riscuri mai mici de a face COVID-19 și de a avea afectări severe după infecția cu coronavirus, arată un nou studiu realizat pe peste jumătate de milion de oameni. 

O dietă sănătoasă pe bază de plante a fost legată de un risc mai scăzut de a face COVID-19, iar în rândul persoanelor cu COVID-19, un risc mai mic de a prezenta simptome severe, arată un studiu realizat de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts. 

Într-un studiul publicat în Gut (link direct studiu), persoanele ale căror diete se bazau pe alimente sănătoase pe bază de plante au avut riscuri mai mici în ambele cazuri. Efectele benefice ale dietei asupra riscului de COVID-19 păreau deosebit de relevante la persoanele care trăiesc în zone cu deprivare socio-economică ridicată (sărăcie).

„Studii anterioare sugerează că o nutriție deficitară este o caracteristică comună în rândul grupurilor afectate în mod disproporționat de pandemie, dar lipseau datele privind asocierea dintre dietă și riscul și severitatea COVID-19”, spune autorul principal, dr. Jordi Merino, de la Unitatea de diabet și Centrul pentru Medicină Genomică la MGH și ide la Școala de Medicină a Universității Harvard.

Dieta și sărăcia, factori care pot grava infecția COVID

Pentru studiu, Merino și colegii săi au examinat date despre 592.571 de participanți la Studiul de simptome COVID-19 realizat pe smartphone”. Participanții, care provin din Marea Britanie și din SUA, și au fost recrutați din 24 martie 2020 și urmăriți până la 2 decembrie 2020. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare înainte de pandemie. Calitatea dietei a fost evaluată utilizând un scor care pune accentul pe alimentele sănătoase din plante, cum ar fi fructele și legumele.

În timpul urmăririi, 31.831 de participanți au dezvoltat COVID-19. Comparativ cu indivizii din scorul cel mai scăzut al dietei, cei din scorul cel mai înalt au avut un risc cu 9% mai mic de a dezvolta COVID-19 și un risc cu 41% mai mic de a dezvolta COVID-19 sever. 

„Aceste constatări au fost consecvente într-o serie de analize de sensibilitate, care reprezintă alte comportamente sănătoase, determinanți sociali ai sănătății și ratele de transmitere a virusului comunitar”, a arătat Merino.

„Deși nu putem sublinia suficient importanța vaccinării și a purtării unei măști în medii aglomerate în interior, studiul nostru sugerează că oamenii își pot reduce riscul de a face COVID-19 sau de a avea rezultate proaste după boală, acordând atenție dietei lor”, spune dr Andrew Chan, co-autor al studiului, gastroenterolog și șef al Unității de Epidemiologie Clinică și Translațională la MGH.

„Studiul nostru estimează că aproape o treime din cazurile COVID-19 ar fi fost prevenite dacă una dintre cele două expuneri - dieta sau deprivarea economică - nu ar fi fost prezente”, spune Merino.

„Descoperirile noastre sunt un apel către guverne și părți interesate să acorde prioritate dietelor sănătoase și bunăstării prin politici de impact, altfel riscăm să pierdem decenii de progrese economice și o creștere substanțială a disparităților de sănătate”, a mai arătat Merino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel