Diagnosticul COVID-19 crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral
03 ian 2022, 09:15

Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Covid-19 pare că este mai mult decât o infecție cu un virus. Cercetătorii au constatat că infecția crește riscul unor boli grave precum atacul de cord sau AVC.

Într-unul dintre cele mai mari studii de acest gen până în prezent, cercetătorii au găsit dovezi puternice că riscul de atac de cord și accident vascular cerebral crește brusc în săptămânile care urmează unui diagnostic de COVID-19. Descoperirile au fost publicate în The Lancet.

Studiul a inclus fiecare persoană din Suedia diagnosticată cu COVID-19 de la 1 februarie 2020 până la 14 septembrie 2020 – un total de aproape 87.000 de persoane. Vârsta lor medie a fost de 48 de ani, iar 57% erau femei. Cercetătorii i-au comparat cu peste 348.000 de suedezi de vârstă și sex similar, care nu aveau virusul.

În săptămâna după un diagnostic de COVID-19, riscul unui prim atac de cord a crescut de trei până la opt ori. Riscul unui prim accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sânge este crescut de trei până la șase ori. În următoarele săptămâni, ambele riscuri au scăzut constant, dar au rămas ridicate timp de cel puțin o lună.

Alte infecții bacteriene și virale (cum ar fi gripa) sunt cunoscute pentru că ar crește temporar rata atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Dar infecțiile cu COVID-19 par a fi deosebit de riscante, poate pentru că declanșează un răspuns inflamator exagerat care face ca cheaguri de sânge să fie mai probabile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?