Diabet zaharat: crește riscul gravidelor de a naște prematur

Infecția virală la mamă duce la risc mare de boala cardiacă congenitală la copil  FOTO: pexels.com
Diabetul zaharat de tip 1 crește riscul gravidelor de a naște prematur, susțin cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia.

Diabet zaharat de tip 1 prezintă pentru gravide un risc crescut de a naște prematur, demonstrează studiul cercetătorilor de la Institutul Karolinska și de la Academia Sahlgrenska, ambele din Suedia.

Dacă într-un studiu anterior au demonstrat că gravidele cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de a avea copii cu defecte cardiace, acum cercetătorii explică modul în care femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de a da naștere prematur, potrivit site-ului Institutului Karolinska.

Autorii cercetării susțin că glicemia pe termen lung pe termen lung - așa-numita HbA1c - din timpul sarcinii este legată de un risc crescut de complicații, inclusiv de naștere prematură.

Circa 2.400 de bebeluși născuți prematur din pricina diabetului mamei

Cercetarea a presupus coroborarea datelor Registrului Suedez de Naștere Medicală cu Registrul Național Suedez al Diabetului (NDR) pentru anii 2003-2014.

Concluzia? 2.474 de sugari născuți prematur. Datele au fost comparate cu 1,16 milioane de copii născuți la femei fără diabet. Circa 22% dintre sugarii născuți de femeile cu diabet zaharat de tip 1 s-au născut prematur, ceea ce poate fi comparat cu mai puțin de 5% dintre sugarii născuți la femei fără diabet de tip 1.

Diabet, gravide: bebeluși cu probleme respiratorii

„Acesta este primul studiu suficient de mare pentru a demonstra o relație clară între diferite niveluri de HbA1c și naștere prematură. Studiul nostru a fost realizat la nivel național și oferă astfel un rezultat care poate fi aplicat femeii medii cu diabet zaharat de tip 1", afirmă Jonas Ludvigsson, unul dintre autorii studiului, profesor de Epidemiologie Medicală și Biostatistică din cadrul Institutului Karolinksa și medic primar la Pediatrie din cadrul Spitalului Universității Örebro.

Studiul a mai dovedit că există un risc crescut pentru bebeluși să aibă și probleme respiratorii, un nivel scăzut de zahăr din sânge și să sufere din cauza lipsei de oxigen. Riscul nașterii de copii morți a fost legat de nivelurile de HbA1c la femeile gravide cu diabet zaharat de tip 1.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Fondului Suedez de Diabet și publicat în Annals of Internal Medicine. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel