Diabet: risc mai mic la persoanele care urmează o dietă pe bază de plante

Dieta
Diabetul poate prezenta un risc mai mic la persoanele care urmează o dietă strictă pe bază de plante. Mai mult, unele plante sănătoase au un efect mai mare în reducerea riscului.

Persoanele care urmează diete mai stricte, predominant pe bază de plante  pot avea un risc mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, decât cele care urmează aceste diete mai puțin stricte, potrivit unei noi meta-analize de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca asocierea a fost mai puternică pentru persoanele ale căror diete s-au bazat pe alimente sănătoase pe bază de plante.

"Modelele dietetice pe bază de plante câștigă popularitate în ultimii ani, așa că am considerat că este esențial să cuantificăm asocierea lor globală cu riscul diabetului, mai ales că aceste diete pot varia substanțial în ceea ce privește compoziția lor alimentară", a spus autorul, Frank Qian, care a condus cercetarea în calitate de student masterand în cadrul Department of Nutrition.

Deși studiile anterioare au sugerat că modelele pe bază de plante dietetice pot contribui la scăderea riscului de diabet zaharat de tip 2, a existat o lipsă de cercetare care să analizeze corpul global de dovezi epidemiologice. Potrivit cercetătorilor, studiul actual oferă dovezile cele mai cuprinzătoare, până în prezent, pentru asocierea dintre aderarea la diete sănătoase pe bază de plante și riscul redus de diabet zaharat de tip 2.

Studii analizate

Cercetătorii au identificat nouă studii care au analizat aceasta asociere și au fost publicate în februarie 2019. Meta-analiza lor a inclus date de sănătate de la 307.099 de participanți, cu 23.544 de cazuri de diabet de tip 2. Ei au analizat aderarea la o dietă "totală" pe bază de plante, care ar putea include un amestec de alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, boabele integrale, nuci și leguminoase, dar și alimente mai puțin sănătoase pe bază de plante, cum ar fi cartofii , făină albă și zahăr și cantități modeste de produse animale.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dietele "sănătoase" pe bază de plante, care au fost definite ca cele care subliniază alimentele sănătoase pe bază de plante, cu consum redus de alimente nesănătoase pe bază de plante.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare aderență la dietele predominant vegetale bazate pe plante au avut un risc de 23% mai scăzut de diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei cu aderență mai slabă la diete. Ei au constatat, de asemenea, că asocierea a fost consolidată pentru cei care au consumat diete sănătoase pe bază de plante.

Un mecanism care poate explica asocierea dintre dietele predominant pe bază de plante și riscul redus de diabet zaharat tip 2, potrivit cercetătorilor, este că alimentele sănătoase pe bază de plante au fost demonstrate individual și împreună, că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială, și atenuează inflamația sistemică, toate acestea putând contribui la riscul de diabet.

"În general, aceste date au subliniat importanța aderării la dietele pe bază de plante pentru a atinge sau a menține o stare bună de sănătate, iar oamenii ar trebui să aleagă fructe și legume proaspete, cereale integrale, tofu și alte alimente sănătoase din plante, ca piatră de temelie a acestor diete" a spus autorul principal, Qi Sun, profesor asociat la Department of Nutrition.

Studiul va fi publicat în JAMA Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel