Diabet, fumat. Cazul unei femei de 62 de ani căreia medicii i-au salvat piciorul de la amputare

Operație
Diabetul și fumatul au adus o femeie de 62 de ani față-n față cu diagnostic cumplit: amputarea unui picior. Medici de la o clinică din Capitală au ajutat-o.

Diabet, fumat, amputare. Originară din sud, Mariana Năstase are 62 de ani și de câteva săptămâni a primit o veste șocantă: piciorul drept trebuia amputat.

Pe lângă șocul emoțional, femeia are în proporție de 80% din ”debitul arterelor iliace stenozat, iar arterele de bază aveau ocluzii greu de clintit", scriu medicii unei clinici private din București. Avea picioarele reci și paralizate, dureri teribile. La Spitalul județean unde s-a dus prima dată i s-a spus că va fi nevoie să-și piardă piciorul drept, iar stângul ar fi urmat.

Însă un alt spital din București a tratat-o și nu i-a amputat niciun picior, iar din august a ajuns la Spitalul Sanador. 13 medici au analizat cazul ei. Au operat-o la piciorul drept, riscurile de pierdere a piciorului stâng au fost reduse substanțial.

"Denumirea intervențiilor, un fel de "doi într-unul", sună complicat. Și chiar e ceva ultra-complex, rar, care necesită sincronizare și multă știință de carte. "Procedură hibrid de revascularizare membru inferior drept prin dublă stentare de arteră iliacă comună și arteră iliacă externă și by-pass femuro-popliteu proximal cu grefon venos inversat". O scriem pentru că profesioniștii țin la precizie, dar pentru oamenii obișnuiți s-ar traduce cam așa: protezarea vaselor cu stenturi fixate până la presiuni de 5 atmosfere, apoi curățarea prin excavare a celor afectate, plus alipirea unuia pentru devierea fluxului sanguin către zonele aflate în nevoie", scriu reprezentanții Spitalului Sanador pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel