Depresie, un nou instrument care măsoară deficitul cognitiv

Un instrument nou care măsoară rapid deficitul cognitiv îi va ajuta pe clinicieni să evalueze persoanele care suferă de tulburare depresivă majoră. Instrumentul a fost dezvoltat de către cercetătorii australieni care l-au testat pe mai mulți pacienți.

Tulburarea depresivă majoră afectează 2,1 milioane de oameni pe an în Australia și peste 300 de milioane la nivel global. Ea pune o povară majoră pe clinicieni, așa că un nou instrument menit să-i ajute în diagnosticarea depresiei este mai mult decât binevenit. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide îi vor ajuta pe clinicieni să evalueze funcțiile cognitive ale persoanelor cu depresie gravă cu ajutorul instrumentului digital THINC. Studiul lor a evaluat eficiența noului instrument prin verificarea funcției cognitive a 127 de pacienți cu tulburare depresivă majoră.

,,Persoanele care suferă de tulburaret depresivă majoră suferă frecvent de disfuncție cognitivă, ceea ce reduce capacitatea lor de a gândi în mod clar, de-a se concentra și de a-și aminti informațiile importante", a precizat Matthew Knight, cercetător la Disciplina de Psihiatrie de la Universitatea din Adelaide și unul dintre membrii echipei de cercetare.

Dificultățile cognitive asociate cu tulburarea depresivă majoră pot duce la apariția unor probleme cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi, ceea ce le poate afecta negativ viața profesională, relațiile personale și reducerea calității vieții în general. Adesea acești suferinzi se confruntă cu handicap funcțional de mai mulți ani.

,,THINC îi ajută pe medici în elaborarea planurilor de tratare a deficiențelor cognitive ale pacienților și va spori precizia tratamentului pentru persoanele care suferă de depresie severă", a afirmat Knight.

THINC este un soft care poate fi descărcat de către clinicienii care îl utilizează și care poate fi finalizat în 10-15 minute. El generează automat un raport al funcției cognitive a pacientului și identifică toate zonele în care există deficite cognitive, informează Eurekalert.org.

,,Instrumentele de screening cognitive existente sunt mai mult consumatoare de timp și mai costisitoare decât THINC-ul. Este foarte important să se identifice deficiențele cognitive la pacienții cu tulburări depresive majore, astfel încât acești pacienți să poată primi tratamente special concepute pentru a aborda simptomele lor cognitive și funcționale. Evaluarea insuficienței cognitive a persoanelor care suferă de tulburare depresivă majoră este deosebit de important, iar rezultatele din această cercetare arată că THINC oferă rapid o măsură exactă a pacienților cu dificultăți cognitive și deficiențe funcționale asociate", a spus profesorul Bernard Baune, șeful Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea din Adelaide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel