Deficitele pe care le indică faptul că îți plac sarmalele. Radu Leca: Se îndreaptă cu putere către un episod anxios

sarmale - FOTO: Captură YouTube@Șef Paul Constantin
EXCLUSIV
Îți plac sarmalele? Le mănânci aburinde, cu smântână și ardei iute? Îți plouă în gură? Înseamnă că ai mari probleme de sănătate. 

Vezi și: Moartea iminentă, ce este. Cum să recunoști și să oferi suport în ultimele zile

Cursul de psihonutriție a deschis o ușă fascinantă către înțelegerea complexității legăturii dintre alimentație și starea noastră emoțională. Așa cum subliniază psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News, structura noastră empatică și nevoile gustative pot influența profund alegerile alimentare. De exemplu, dorința de a consuma mâncăruri sărate sau iuți, poate fi strâns legată de starea noastră afectivă.

Relația dintre mâncare și tulburările afective

Ei bine, deci ce înseamnă dacă îți plac sarmalele? Dar ce înseamnă dacă adaugi și smântână și ardei iute. Asta a explicat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News. 

"Cursul de psihonutriție m-a ajutat să înțeleg legătura că o structură a mea, empatică, care simțea nevoia să aibă un anumit gust, sărat, iute, o anumită textură, putea fi satisfăcută doar mâncând. Știi care este partea care m-a fascinat? Faptul că am înțeles că există din tot acest conglomerat de tulburări afective o conexiune între tipurile de mâncare și bolile pe care le avem plus tulburările afective. 

- Îți plac sarmalele?

- Da!

- De care?

- Sărmăluțele în foi de viță.

- Perfect!

- Cu borș? Cu un gât de suc de roșii?

- Da.

Vezi și: Betablocantele, retrase din prima linie de tratament pentru hipertensiunea arterială. Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu se mai recomandă ca primă indicație

- Cu două tipuri de carne? Mai fierbinți sau mai reci? Contează! Câte mănânci?

- Dacă sunt mici mănânc 5, dacă sunt mari, mănânc 3.

- Cu smântână și un pic de ardei iute?

- Da.

- Simți nevoie să înmoi pâinea în sos ca să simți acreala? Nu sunt ele îndeajuns de acre?

- Da.

- Vă plouă în gură?", a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News. 

Vezi și: Ceaiul negru, eficient în cazul diabeticilor. Reduce inflamația și scade glicemia

Sarmale - FOTO: Freepik@KamranAydinov

Nevoia de sărat, asociată cu deficitul de vitamine

Deficitul de minerale, cum ar fi calciul și magneziul, dar și lipsa vitaminelor, pot influența dorința de a consuma anumite alimente. De exemplu, dorința de a mânca acru poate fi legată de un deficit de vitamina C. Această conexiune între nutriție și emoție ne ajută să înțelegem de ce anumite alimente devin un refugiu în momentele de stres și epuizare.

"Dar cel mai important este că se descoperă oamenii care au următoarele elemente: deficit de Calciu și de Magneziu, deficit de Vitamina C, că de aia îți dorești să mănânci acru, deficit de B-uri, că de aia îți dorești să mănânci borș, stresat, epuizat, pentru că de aia îți plac lucrurile moi și calde. 

Stresul și epuizarea nu te mai conduc către ideea de a amesteca ceva care produce efort, dar tu îți dorești în baza stresului și a epuizării să mănânci lucruri care se dezintegrează la nivel bucal. 

Atunci, doar din cele spuse de subiect și modul în care a reacționat și plescăitul care apare la nivel bucal și, evident salivație din belșug, tu spui în felul următor: tulburare de stres și epuizare, deficit de minerale și vitamine. Se îndreaptă cu putere către un episod anxios. 

Dacă vine și spune că uneori simte nevoie să mănânce ceva crănțănitor și iute, un chips iute când nu se simte în siguranță. Apare primul semnal de alarmă. Psihonutriția vine și spune cât timp subiectul dezvoltă o afinitate către a se recompensa sau proteja, intrăm sub incindența noțiunii de ritual", a mai explicat psihologul Radu Leca.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel