Trei factori de risc majori duc la...
O deficiență de vitamina B12 poate duce la afectarea nervilor și a creierului și la anemie. Printre primele simptome se numără slăbiciunea, constipația și depresia. Aceasta poate rezulta din factori alimentari, utilizarea medicamentelor și unele afecțiuni de bază.
Vitamina B12 este vitală pentru crearea și menținerea nervilor și a celulelor roșii din sânge, susține sistemul nervos și ajută la crearea ADN-ului, baza tuturor celulelor.
Fără tratament, deficitul de vitamina B12 poate duce la afectarea nervilor și a creierului. Potrivit Office of Dietary Supplements (ODS), daunele pot fi ireversibile pe termen lung.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS), o persoană cu deficiență de vitamina B12 poate dezvolta anemie și alte simptome.
Nivelurile scăzute de B12 pot duce la:
- Oboseală și slăbiciune
- Constipație
- Pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate
- Probleme de echilibru
- Depresie
- Probleme de gândire
- Dureri de gură sau de limbă
La copii, semnele unei deficiențe includ:
- Nu cresc sau nu se dezvoltă în ritmul așteptat
- Probleme de mișcare
- Anemie megaloblastică
Anemia și problemele neurologice pot duce la alte simptome și complicații.
Celulele corpului au nevoie de vitamina B12 pentru a se reproduce. Dacă o persoană nu are suficientă vitamina B12, organismul său nu poate produce suficiente globule roșii. Acest lucru poate duce la anemie.
Simptomul caracteristic al deficienței de B12 este anemia megaloblastică, în care globulele roșii sunt imature și mai mari decât de obicei. Acest lucru afectează capacitatea lor de a furniza eficient oxigen în organism.
Simptomele comune ale anemiei sunt:
- Oboseală
- Dificultăți de respirație
- Senzație de leșin
- Dureri de cap
- Piele palidă sau gălbuie
- Palpitații ale inimii
- Tinitus (țiuituri în urechi)
- Reducerea apetitului și pierderea în greutate
O deficiență de vitamina B12 poate duce, de asemenea, la simptome neurologice, cum ar fi:
- Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
- Probleme cu gândirea și memoria
- Confuzie
- Probleme de echilibru
- Modificări ale mersului și ale altor mișcări
Deficitul de B12 pe termen lung poate crește riscul de diverse probleme de sănătate. Unul dintre motive poate fi faptul că organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a procesa homocisteină.
Experții au descoperit legături între nivelurile ridicate de homocisteină și unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi demența și bolile cardiovasculare.
Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot afecta sănătatea creierului pe termen lung și pot crește riscul de declin cognitiv.
În funcție de vârsta persoanei, poate duce la:
- Performanță școlară redusă la copii
- Iritabilitate
- Pierderi de memorie
- Depresie
- Demență
Unele cercetări au constatat niveluri mai ridicate de homocisteină la persoanele cu Alzheimer și demență.
În 2012, cercetătorii au publicat rezultatele unui studiu la care au participat 121 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste.
Mai întâi, aceștia au testat sângele participanților pentru a identifica nivelurile de vitamina B12 și alți indicatori ai deficienței de B12. De asemenea, le-au evaluat memoria și alte abilități de gândire.
După 52 de luni, au efectuat scanări RMN ale creierului participanților. Ei au verificat dimensiunea creierului și orice semne de leziuni cerebrale.
Rezultatele au arătat că cei care prezentau cele mai puternice semne de deficit de vitamina B12 la testele inițiale erau mult mai susceptibili de a avea scoruri mai mici la testele cognitive și volume totale ale creierului mai mici după 52 de luni.
Studiile au arătat că 20-30% a persoanelor cu deficiență de vitamina B12 au leziuni neurologice, cum ar fi:
- Leziuni nervoase
- Leziuni ale măduvei spinării
- Probleme neurologice care afectează sănătatea mintală
Experții au descoperit, de asemenea, niveluri ridicate de homocisteină la persoanele cu boli coronariene și accidente vasculare cerebrale.
Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda suplimentarea cu B12 pentru a preveni bolile de inimă.
Unii oameni folosesc suplimentele de B12 pentru a crește nivelul de energie și performanța sportivă. Cu toate acestea, suplimentele par să ajute doar dacă o persoană are deja o deficiență.
Cantitatea de vitamina B12 de care o persoană are nevoie pe zi va depinde de vârsta sa. De asemenea, femeile au nevoie de mai multă B12 în timpul sarcinii și în timpul alăptării.
Conform sursei ODS cantitățile medii zilnice recomandate pentru diferite vârste, în micrograme (mcg), sunt:
- 0-6 luni 0,4 mcg
- 7-12 luni 0,5 mcg
- 1-3 ani 0,9 mcg
- 4-8 ani 1,2 mcg
- 9-13 ani 1,8 mcg
- 14 ani și peste 2,4 mcg
- În timpul sarcinii 2,6 mcg
- În timpul alăptării 2,8 mcg
O deficiență de B12 poate apărea dacă o persoană nu consumă suficient de multă vitamina în dieta sa sau dacă organismul său nu o poate absorbi eficient în timpul digestiei.
Atunci când o persoană consumă alimente care conțin vitamina B12, organismul face doi pași pentru a o absorbi.
În primul rând, acidul clorhidric din stomac o separă de proteinele de care se leagă în alimente.
Apoi, vitamina B12 se combină cu o altă proteină pe care o produce stomacul, numită factor intrinsec. Apoi, intestinele o pot absorbi.
Iată câteva cauze posibile a deficienței de vitamina B12.
Anemia pernicioasă este o boală autoimună care afectează capacitatea intestinului de a digera vitamina B12.
Atunci când o persoană are anemie pernicioasă, sistemul său imunitar creează anticorpi care atacă mucoasa stomacului. Acolo, aceștia deteriorează celulele care produc factorul intrinsec.
Dacă stomacul nu poate produce factorul intrinsec, intestinele nu vor putea absorbi vitamina B12.
Unele persoane pot avea probleme de absorbție a vitaminei B12 în fluxul sanguin din cauza unei afecțiuni care le afectează stomacul sau intestinul subțire.
Cauzele posibile includ:
- Intervenția chirurgicală care reduce dimensiunea stomacului sau lungimea intestinului
Aceste persoane se pot confrunta cu malnutriție, deoarece nu pot absorbi suficiente vitamine, apă și alte substanțe nutritive.
Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană pot avea un risc mai mare de deficiență de B12. În timpul sarcinii, acest lucru poate crește riscul de leziuni neurologice la copil.
În timp ce unele alimente vegetale conțin vitamina B12, aceasta este adesea într-o formă pe care organismul nu o poate absorbi eficient, potrivit unei cercetări din 2013.
Persoanele care urmează o dietă bazată pe plante își pot suplimenta aportul de B12 prin consumul de alimente îmbogățite, cum ar fi produsele din drojdie nutritivă.
Unele persoane par să aibă suficientă vitamina B12 în sânge, dar nu au proteinele necesare pentru a o transporta între celule. Acest lucru înseamnă că organismul nu o poate utiliza în mod eficient.
Aceștia pot dezvolta simptome neurologice legate de deficitul de B12.
Pentru a evalua o deficiență de vitamina B12, un medic va face următoarele:
- Să întrebe despre simptome
- Să efectueze un examen fizic
- Să facă un test de sânge pentru a măsura nivelul de B12 și pentru a verifica dacă există anemie
- Să facă alte teste pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a verifica dacă există anemie pernicioasă, dacă este necesar.
Unele persoane vor avea o deficiență de B12, dar nu vor avea simptome. Un medic poate recomanda testarea regulată a persoanelor cu probleme gastrointestinale pe termen lung pentru a se asigura că nu se dezvoltă o deficiență.
Obținerea unui diagnostic timpuriu poate ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung.
Tratamentul va depinde în mare măsură de cauza unei deficiențe.
Opțiunile includ creșterea aportului de vitamina B12 prin:
- Injecții intramusculare
- Medicamente orale
- Adăugarea de alimente bogate în B12 în alimentație
Unele persoane pot avea nevoie de injecții regulate pentru tot restul vieții.
Majoritatea oamenilor pot preveni deficiența de B12 prin alegeri alimentare, dar nu este întotdeauna cazul.
Persoanele a căror dietă este în mare parte sau în întregime pe bază de plante ar trebui să se asigure că aportul lor de B12 este adecvat.
Opțiunile dietetice includ:
- Cereale îmbogățite pentru micul dejun
- Drojdie nutritivă îmbogățită
- Lapte de soia îmbogățit
Pentru cei care mănâncă carne sau pește, o dietă echilibrată care conține pește, carne și produse lactate ar trebui să aibă suficientă B12 pentru nevoile umane.
Oricine are o afecțiune gastrointestinală cronică sau crede că ar putea avea simptome de deficiență de B12 ar trebui să ceară sfatul medicului.
Medicul va căuta să identifice cauza și să o trateze în consecință.
Sursele bune de vitamina B12 includ următoarele:
- Scoici
- Ficatul de vită
- Pește, cum ar fi păstrăvul, somonul și tonul
- Drojdie nutritivă
- Produse lactate
- Ouă
- Drojdii îmbogățite și alte alimente
Vitamina B12 este esențială pentru prevenirea anemiei și menținerea sănătății neurologice. Ea poate ajuta la prevenirea demenței și a bolilor de inimă.
O dietă echilibrată poate ajuta adesea la prevenirea unei deficiențe. Persoanele care consumă numai alimente pe bază de plante pot lua în considerare includerea alimentelor îmbogățite sau pot întreba un medic despre suplimente.
Un medic poate recomanda, de asemenea, suplimente dacă o persoană are anemie pernicioasă, boala Crohn sau o altă afecțiune care îi afectează capacitatea de a absorbi vitamina B12.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...