Deficiența de vitamina D. 10 simptome ușor de depistat

Oboseala, durerile articulare și creșterea în greutate ar putea fi simptome ale deficitului de vitamina D.

Simptomele deficienței de vitamina D au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, depresie și chiar cancer. Iată 10 semne că nu aveți suficientă vitamina D:

Depresia sau anxietatea

Densitate osoasă mică sau fracturi

Oboseală și slăbiciune generalizată

Crampe musculare și slăbiciune

Durere articulară (cea mai vizibilă în spate și genunchi)

Probleme cu zahărul din sânge

Imunitate scăzută

Niveluri scăzute de calciu în sânge

Schimbări de spirit și iritabilitate

Creștere în greutate

 


Alte simptome ale deficienței de vitamina D includ epuizarea și scăderea rezistenței; vindecarea încetinită a rănilor ; și spasme în mușchii mâinilor și picioarelor.

Cele mai frecvente cauze ale simptomelor deficienței de vitamina D:

Expunere insuficientă la lumina soarelui. Vitamina D este un „pro-hormon” produs în piele după expunerea la soare. Soarele este principala sursă de vitamina D3, un tip de vitamina D care crește nivelul de substanțe chimice „ale fericirii” în creier, numite dopamină și serotonină. (Nivelurile deficitare ale oricăreia dintre aceste substanțe neurochimice pot fi o cauză de bază a depresiei.) Prin urmare, lipsa expunerii la soare sau perioade prelungite de timp petrecut în interior poate duce la simptome de deficiență de vitamina D, potrivit unui studiu publicat în revista științifică JAMA.

Deficiența de vitamina D din alimente. Deși razele soarelui sunt sursa principală de vitamina D, nutrientul poate fi găsit și în alimente precum pește (somon, ton, macrou și cod), stridii, creveți, ficat de vită și ouă.


Vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, rinichii tăi sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă, calcitriolul, ceea ce poate duce la o deficiență, o arată un studiu din 2016.

Probleme digestive. Problemele la nivelul tractului digestiv pot provoca absorbția inadecvată a vitaminei D.

Obezitate (indicele de masă corporală mai mare de 30). Vitamina D este extrasă din sânge de către celulele grase. Cu cât este mai multă grăsime în organism, cu atât mai puțin vitamina D este eliberată în circulație.

Boli de rinichi sau ficat. Bolile de rinichi și ficat pot afecta conversia vitaminei D în forma activă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel