Și bărbații pot fi "pe stop"? Ce este...
Sănătatea noastră este, fără îndoială, cel mai prețios dar pe care îl avem. Cu toate acestea, suntem obișnuiți să mergem la medic doar când avem simptome sau când ne supără ceva cu adevărat.
Nu știu din ce motive exact, cei mai mulți neglijează controalele periodice, amână analizele de rutină și ignoră simptomele subtile, bazându-se doar pe ceea ce scrie pe internet.
Ei bine, după o experiență stresantă, îți subliniez că e mai important ca niciodată sa-ți faci analizele în fiecare an și o ecografie abdominală o dată pe an.
La mine totul a început cu... nimic. Niciun simptome, niciun semn care să îmi dea de gândit sau să mă trimită la medic în mod special. Cu șase luni înainte, la ultima ecografie abdominală nu aveam nimic, totul era perfect. Ficatul, colecistul, pancreasul... toate erau impecabile, analizele de sânge la fel.
După câteva luni, pentru că am obiceiul analizelor și controalelor de rutină, fără niciun avertisment, am ajuns să fac o altă ecografie abdominală. Rezultatul m-a șocat: litiază biliară, o vezică biliară plină de calculi și mâl, cu peretele afectat.
Am fost sfătuită să mă operez pentru a evita complicațiile severe, precum colecistita acută sau pancreatita.
Cum e posibil ca într-un timp atât de scurt să se dezvolte o problemă atât de gravă? Medicul mi-a clarificat situația și mi-a spus că litiaza biliară poate să apară rapid, fără o cauză clară și fără semne prevestitoare.
"Am avut puține cazuri de acest gen de-a lungul anilor. Nu există o explicație clară, dar cel mai probabil, pentru că nu ați avut niciodată probleme cu colesterolul, cauza este stresul. Stresul sau un stres puternic care s-a manifestat în colecist și sistemul digestiv", mi-a spus medicul.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem este să ne bazăm pe "doctorul Google". Căutăm simptome, încercăm să ne autodiagnosticăm și ajungem să ignorăm controalele medicale.
Când vine vorba de pietrele la fiere, cele mai frecvente simptome descrise includ dureri puternice în partea dreaptă a abdomenului, greață, vărsături sau balonare.
Eu nu am avut nimic din toate acestea. Dar o simplă ecografie abdominală m-a salvat de la o situație de urgență cu complicații grave.
Reține că fiecare organism este diferit, iar ceea ce găsești pe internet nu reflectă întotdeauna realitatea ta.
Ecografia abdominală este o intervenție simplă, neinvazivă, dar extrem de utilă pentru a depista din timp afecțiuni precum litiaza biliară, steatoza hepatică, chisturile ovariene sau alte probleme abdominale.
Recomandarea mea, la fel a a tuturor medicilor, este să-ți faci analizele anual și să-ți faci o ecografie abdominală cel puțin o dată pe an, chiar dacă te simți bine. Este o metodă eficiență de prevenție care poate face diferența între o intervenție de urgență și un tratament planificat.
Și mai reține că: este mai bine să previi decât să tratezi, iar sănătatea ta merită toată atenția. Nu aștepta simptome evidente și de ultim moment sau să îți confirme internetul că ești bolnav.
O banală ecografie abdominală anuală îți salvează viața.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Și bărbații pot fi "pe stop"? Ce este...
Ai observat vreodată cum pielea ta se...
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost...
Dacă ești hipertensiv și urmeazi...
De ce trebuie să faci o ecografie...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Ce transmit cadourile pe care le...