De ce te mănâncă ochii. Ce probleme oftalmologice poți avea

de ce te mananca ochii - FOTO: Freepik@Alessandro_Grandini
De ce te mănâncă ochii. Fiecare persoană s-a confruntat, cel puțin o dată, cu mâncărimea ochilor. Dar care pot fi cauzele.

De ce te mănâncă ochii. Când ochii tăi devin roșii și ai o senzație de mâncărime există riscul să ai o infecție sau o alergie. Cunoașterea cauzei mâncărimii ochilor vă poate ajuta să găsiți tratamentul potrivit și să obțineți o ușurare.

Trebuie să înțelegeți diferențele dintre simptomele de alergie și infecție, astfel încât să nu vă înrăutățiți starea.

De ce te mănâncă ochii, cauze

Medicii oftalmologi au întocmit o listă cu cele opt cauze posibile care duc la mâncărimea ochilor.

Alergii sezoniere

Dacă aveți mâncărimi ale ochilor în jurul aceleași perioade din fiecare an, este posibil să aveți o alergie sezonieră la ceva care înfloreşte şi eliberează polen în anumite perioade ale anului.

O modalitate de a spune dacă aveți de-a face cu o alergie, spre deosebire de o infecție oculară, este că veți avea alte reacții alergice, cum ar fi strănutul și congestia nazală.

Vezi și: Cum alegem pasta de dinți potrivită. Medic: Trebuie să o folosim în funcție de necesitatea fiecăruia

Simptomele alergice sunt declanșate de histamină, un compus eliberat de celule pentru a se apăra împotriva alergenilor. Histamina provoacă un răspuns inflamator, iar mâncărimile ochilor sunt printre semnele comune ale histamine. O modalitate de a reduce simptomele este de a evita contactul cu alergenii sezonieri. Strategiile includ:

- Acordați atenție rapoartelor meteorologice locale și rămâneți în interior atunci când cantitatea de polen este ridicată

- Păstrați ferestrele închise în timpul sezonului cu alergii.

- Faceți dușuri și spălați hainele mai des pentru a vă ajuta să țineți polenul departe de căile respiratorii.

- Purtați o mască de polen atunci când trebuie să fiți afară.

- Utilizați medicamente antihistaminice. Acestea pot fi de ajutor în controlul simptomelor.

În cazul în care simptomele sunt deosebit de grave în fiecare an, puteți beneficia de un medicament alergie baza de prescripţie medicală. Deoarece aceste medicamente pot dura ceva timp pentru a fi eficiente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeți să luați-le cu câteva săptămâni înainte de debutul sezonului de alergie, notează Healthline.

Vezi și: De ce te trezești cu mâinile umflate. 7 cauze posibile și ce să faci să ameliorezi simptomele

Alergii perene

Spre deosebire de alergiile sezoniere, alergiile perene sunt cele pe care le puteți avea pe tot parcursul anului. Lucruri cum ar fi mucegai, praf, dar și de la animalele de companie. Acestea sunt printre cele mai frecvente alergii oculare perene.

De asemenea, este posibil să fiți alergic la anumite produse din casa dvs. Soluția lentilelor de contact pe care o utilizați vă poate irita ochii. Sau, săpunul sau șamponul pe care îl utilizați poate fi problema.

Dacă alergenii de mediu au fost eliminați ca fiind cauza mâncărimii ochilor, încercați să luați o pauză de la un produs care vine în contact cu ochii.

Pentru a afla dacă aveți o alergie, un alergolog poate administra un test de piele pentru alergeni specifici.

Iritanții din aer

Unii oameni sunt deosebit de sensibili la fum sau chiar anumite parfumuri. Evitarea expunerii la acești iritanți este cea mai simplă soluție. Picăturile calmante pentru ochi sau o cârpă rece și umedă peste ochii închiși vă pot ajuta să vă simțiți mai bine rapid.

Infecții

Ochii tăi sunt vulnerabili la infecții virale, bacteriene și fungice - toate acestea pot aduce mâncărimi ale ochilor.

Una dintre cele mai frecvente infecții oculare este conjunctivită, cunoscută și sub numele de ochi roz, deoarece partea albă a ochiului infectat devine roz. Este foarte contagioasă și adesea însoțită de drenaj de la ochiul afectat.

O altă posibilă infecție oculară se numește uveită, o inflamație a irisului - partea ochiului cu culoare. Uveita poate provocă dureri oculare și o sensibilitate extremă la lumină.

Ambele tipuri de infecții trebuie evaluate și tratate de un medic. Antibioticele pot fi utilizate pentru a trata conjunctivita. Steroizii, de asemenea, pot fi necesari. Picăturile oftalmice antiinflamatorii pot fi suficiente pentru a trata uveita.

Vezi și: Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral

Ochi uscat

Lacrimile, care sunt o combinație de apă, ulei și mucus, vă mențin ochii umezi și reîmprospătați. Din diverse motive, ochii tăi pot înceta să mai producă suficiente lacrimi pentru a-ți împiedica ochii să se usuce. O cauză comună este pur și simplu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de lacrimi tinde să scadă.

De asemenea, afecțiuni precum diabetul și artrita reumatoidă pot duce, de asemenea, la mai puține lacrimi. Anumite medicamente pot face ca ochii să devină uscați.

Oboseala ochilor

Lucrezi în fața unui ecran de computer pentru o lungă perioadă de timp, sau încerci să citești într-o zonă slab luminată, poate afecta ochii, determinându-i să se simtă obosiți. Astfel, apare și mâncărimea ochilor. Conducerea pentru o lungă perioadă de timp, mai ales noaptea sau într-o zi luminoasă, însorită, vă poate încorda  ochii.

Oboseala ochilor se poate dezvolta și dacă te forțezi să ții ochii deschiși și să rămâi treaz atunci când ești obosit. Pentru unele persoane, căldura interioară sau aerul condiționat pot duce la ochi încordați, mâncărime și iritații.

Cel mai bun tratament este să vă odihniți ochii periodic.

Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"

Utilizarea lentilelor de contact

Menținerea lentilelor de contact în prea mult timp vă poate irita ochii. Dacă purtați lentile de contact, nu uitați să le scoateți noaptea și să urmați alți pași de bază de îngrijire a lentilelor. Urmați sfatul medicului dumneavoastră despre cum să vă îngrijiți lentilele și cât de des ar trebui să le înlocuiți.

Blefarită

Ochii roșii și mâncărimea pot rezulta dintr-o inflamație a pleoapelor cunoscută sub numele de blefarită. Apare atunci când micile glande de ulei de la baza genelor devin blocate. Uneori, doar păstrarea pleoapelor curate este suficientă pentru a rezolva simptomele blefaritei, care pot include, de asemenea, ochii apoși și umflături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel