De ce sughiți după ce mănânci pâine? Răspunsul e destul de simplu

După ce mănânci pâine sau gutuie, ai senzația de nod în gât, apoi sughiți. Care este explicația medicală a acestui fenomen. 

Sughițăm. Cercetători de la University College London (UCL) susțin, într-un studiu, în care au monitorizat 13 nou-născuți, că sughițul a declanșat un val mare de semnale cerebrale care ar putea ajuta dezvoltarea lor. Lorenzo Fabrizi, autorul principal al studiului, consideră că această activitate a creierului ar putea ajuta bebelușii „să învețe cum să monitorizeze mușchii respirației", ducând în cele din urmă la o capacitate de a controla respirația în mod voluntar: "Când suntem născuți, circuitele care procesează senzațiile corpului nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel încât înființarea unor astfel de rețele reprezintă o etapă crucială de dezvoltare pentru nou-născuți".

Oamenii de știință bănuiesc că sughițul ar apărea în trimestrul final al sarcinii. Potrivit cercetătorilor, fetușii și nou-născuții adesea sughit. Fenomenul este observat încă de la nouă săptămâni până la sarcină, iar sugarii născuți înainte de termen - cei născuți cel puțin trei săptămâni premature - petrec aproximativ 15 minute sughițând în fiecare zi. 

Din ce cauze poate apărea sughițul

Orice aliment care extinde stomacul (distensia abdominală) poate declanșa sughițul, prin comprimarea sau iritarea anumitor nervi care duc la contractarea diafragmei, scrie CSID.

Printre cauzele care pot duce la sughiț se numără:

- Ingerarea unei cantități prea mari de alimente deodată sau prea repede

- Înghițirea aerului (aerofagie) în timp ce mesteci alimente sau dacă vorbești în timp ce mănânci

- Consumul de alimente picante, acide, băuturi foarte reci sau fierbinți, care determină schimbarea bruscă a temperaturii la nivelul esofagului.

De ce sughiți după ce mănânci pâine? 

Spre exemplu, bucățile de pâine sunt mai greu de mestecat și de înghițit, motiv pentru care pot irita anumiți nervi de la nivelul esofagului. Plus că înghiți mai mult aer mestecând mai mult timp. De asemenea, bucățile de pâine duc la umflarea stomacului, punând presiune pe diafragmă. Astfel, apare sughițul. 

Vezi Cele mai bune 7 metode să scapi de sughiț

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel