De ce slăbesc oasele odată cu vârsta. Ce poți face pentru a preveni osteoporoza

de ce slabesc oasele odata cu varsta - FOTO: Freepik@stefamerpik
De ce slăbesc oasele odată cu vârsta. Ce se întâmplă în corp și cum poți preveni apariția osteoporozei.

De ce slăbesc oasele odată cu vârsta. Nu există nicio îndoială că riscul de a suferi o fractură debilitantă crește odată cu vârsta.

Acest lucru poate duce la o masă osoasă scăzută și poate pregăti terenul pentru osteoporoză, o boală osoasă marcată de oase poroase, mai puțin dense, care poate crește riscul de fracturi osoase, notează Bone Health & Osteoporosis Foundation (BHOF).

Nu toți factorii care duc la osteoporoză pot fi schimbați. Dar înțelegerea modului în care se dezvoltă această afecțiune vă poate ajuta să controlați vinovații care pot fi gestionați, astfel încât să vă puteți păstra oasele sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți.

”Sănătatea oaselor este importantă în toate etapele vieții. Ea capătă o semnificație mai mare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deoarece rezistența și densitatea osoasă nu se mențin, în general, pe măsură ce îmbătrânim”, spune Minisha Sood, MD, endocrinolog certificat la Northwell Lenox Hill Hospital din New York City, potrivit Live Strong.

Vezi și: Alcoolul, somniferul care nu te lasă să te odihnești. Cum te afectează un pahar cu vin înainte de somn

Ce cauzează osteoporoza

Cu toții pierdem treptat masă osoasă pe măsură ce îmbătrânim. Atunci când o persoană are osteoporoză, această pierdere de masă osoasă are loc și mai rapid, până în punctul în care structura țesutului osos începe să se schimbe.

Cauzele care duc la osteoporoză sunt complexe. În timp ce schimbările legate de îmbătrânire sunt adesea motorul, pot intra în joc și alți factori care pot deveni mai probabili pe măsură ce îmbătrânim.

Alți factori de risc pentru osteoporoză

Anumite persoane prezintă un risc mai mare de osteoporoză. Iată alte câteva lucruri care vă pot crește șansele de a avea probleme osoase:

Rasa sau etnia. Femeile albe și asiatice sunt mai predispuse la osteoporoză în comparație cu femeile de alte rase sau etnii, conform Cleveland Clinic.

Deficiențe nutritive: În timp, un deficit constant de calciu și vitamina D poate face ca oasele să fie mai slabe și să crească șansele de osteoporoză, notează Dr. Sood.

Structura osoasă. Faptul de a fi subțire sau micuț poate crește șansele de osteoporoză, deoarece persoanele cu un cadru mai mic au mai puține oase de pierdut în primul rând, per NIAMS.

Antecedente familiale. A avea părinți sau bunici cu osteoporoză poate crește șansele, notează Cleveland Clinic.

Nivelul de activitate. Un stil de viață sedentar poate face ca oasele dumneavoastră să piardă densitate într-un ritm mai rapid, potrivit NIAMS.

Fumatul și consumul de alcool. Atât consumul de tutun, cât și consumul de alcool pot afecta negativ sănătatea oaselor și pot face ca osteoporoza să fie mai probabilă, spune Dr. Sood.

5 moduri de a vă menține oasele puternice pe măsură ce îmbătrâniți

Deși nu poți da înapoi în timp, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra oasele cât mai rezistente și pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei în mod natural.

Vezi și: Ce se întâmplă când slăbești. Pierzi nu doar grăsimea nedorită. Consecințele sunt serioase

Consumați alimente bogate în calciu

Oasele dvs. stochează aproximativ 98% din calciul din corpul dvs. Să vă umpleți de nutrienți care susțin oasele, cum ar fi calciul, este modul numărul unu de a le ajuta să rămână sănătoase și puternice, spune Dr. Sood.

Adulții sub 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu în fiecare zi; odată ce aveți 50 de ani sau mai mult, aveți nevoie de 1.200 de miligrame, conform Academiei de Nutriție și Dietetică.

Puteți găsi calciu în alimente precum:

- Lapte sau lapte de soia îmbogățit

- Iaurt

- Brânză

- Verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi varza kale sau spanacul

- Boabe de soia 

- Tofu îmbogățit cu calciu

- Fasole

- Alimente îmbogățite cu calciu, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și sucul de portocale

Fiți atenți la alți nutrienți sănătoși pentru oase

În timp ce calciul este cel mai mare jucător în materie de sănătate a oaselor, corpul dumneavoastră se bazează și pe vitamina D, vitamina K, potasiu și magneziu pentru a construi oase puternice.

Consumați o varietate de alimente sănătoase, cu o densitate mare de nutrienți, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, proteine slabe, nuci și fasole.

Luați în considerare posibilitatea de a întreba medicul dumneavoastră despre un supliment.

Suplimentele de calciu vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile dacă vă luptați să obțineți suficient de mult din acest mineral doar din alimente. Dar este posibil ca o tabletă sau un produs de mestecat să nu ofere aceleași beneficii ca o dietă bogată în calciu, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele acestora.

”Alimentele bogate în calciu sunt cele mai bune”, spune Dr. Sood, deoarece acestea vin adesea la pachet cu alți compuși și nutrienți care pot ajuta organismul să absoarbă mineralul.

Vezi și: Colica biliară, mai frecventă în rândul femeilor. Daniela Nica: Durere constantă sau intermitentă, la nivelul abdomenului superior, dar care poate iradia în spate sau la nivelul umărului

Faceți mișcare

Orice activitate care pune presiune asupra oaselor dvs. poate ajuta la încetinirea pierderii densității osoase și chiar la stimularea creșterii de noi oase, conform Harvard Health Publishing. Aceasta include mersul pe jos, dansul, joggingul, ridicarea de greutăți sau sporturi cu impact mai mare, cum ar fi tenisul sau baschetul.

Rețineți doar că aceste activități întăresc doar oasele care sunt folosite. Mersul pe jos și joggingul ajută oasele din partea inferioară a corpului, de exemplu, dar nu vor afecta oasele brațelor sau încheieturilor.

Renunță la fumat și ai grijă la consumul de alcool

Consumul de tutun și de alcool poate fi dăunător pentru sănătatea oaselor tale. Dacă vă luptați cu renunțarea la fumat, discutați cu medicul dumneavoastră despre modalitățile de a renunța la acest obicei. Dacă beți, limitați-vă la nu mai mult de un pahar sau două pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel