De ce se rup unghiile. Semnalul de alarmă pe care ți-l transmite organismul. Două boli de care ai putea suferi

de ce se rup unghiile - FOTO: Freepik@iljaest
De ce se rup unghiile. Pare ceva mai mult decât comun, dar faptul că unghiile devin fragile și se rup este un semnal că există probleme în ceea ce privește funcționarea normală a organismului. 

De ce se rup unghiile. Aproximativ 20% din populație se confruntă cu unghii despicate, iar femeile sunt afectate mai des decât bărbații. De asemenea, unghiile despicate sunt mai comune în rândul persoanelor mai în vârstă, deoarece unghiile devin mai groase sau mai slabe odată cu înaintarea în vârstă, oricare dintre aceste aspecte putând duce la ruperea lor mult mai ușoară.

De ce se rup unghiile

Procesul de despărțire a unghiilor este cunoscut sub denumirea de onicoschizia, iar dermatologii sunt obișnuiți să întâlnească această problemă. Onicoschizia include exfolierea precum și unghii moi, subțiri sau fragile. Unghiile fragile pot fi fie uscate și fragile, fie moi și fragile.

Primul caz implică prea puțină umiditate, în timp ce al doilea are prea multă umiditate. 

Vezi și: Transplant integral de ochi, realizat în premieră mondială. Pacientul a primit și jumătate de față

Ce semnale îți trasmite corpul

Această problemă este rar cauzată doar de deficiențe de vitamine sau boli interne, cu deficiența de fier fiind cea mai comună cauză în această categorie. Exfolierea unghiilor poate fi, de asemenea, rezultatul unor niveluri scăzute de anumite proteine, acid folic sau vitamina C.

În cele mai multe cazuri, unghiile se exfoliază din cauza uscării și umezirii repetate, deoarece aceasta duce la uscăciune și fragilitate. Efectele pot fi și mai grave în sezonul rece sau în zone cu umiditate scăzută. Cea mai bună soluție este să aplici loțiuni cu lanolină sau alfa-hidroxiacizi după ce înmoi unghiile în apă timp de cinci minute sau mai mult, potrivit MD Health.

Vezi și: Trucul simplu care te ajută să ții mucegaiul din casă la distanță. Durează doar câteva secunde și trebuie făcut dimineața. Greșeala pe care o faci când cureți mucegaiul

De ce se rup unghiile

Unghiile ar putea fi deteriorate din cauza substanțelor chimice precum acetona, fluidele de curățare sau detergenții, sau din cauza excesului de umezeală. Unii oameni au observat că o pregătire clară pentru unghii, aplicată săptămânal, ajută, la fel și oja de unghii care conține fibre de nailon, care conferă rezistență.

În cazuri rare, unghiile fragile pot fi rezultatul unor condiții ale pielii sau unghiilor sau pot fi asociate cu o afecțiune medicală generală, cum ar fi diabetul sau boala tiroidiană.

Cosmeticele pentru unghii, precum acetona și solventii, întăritorii sau ojele, au fost, de asemenea, asociate cu exfolierea unghiilor. Același lucru se poate spune și despre procedurile de vopsire și curățare, precum și despre expunerea excesivă la substanțe chimice toxice precum soluțiile de zahăr, tioglicolatele, sărurile, solventii, alcalii, cimentul și acidul.

Leziunile sau traumatismele pot, de asemenea, duce la unghii fragile. Dacă observi că unghiile de pe degete se exfoliază în timp ce cele de pe picioare rămân puternice, acest lucru înseamnă că un factor extern este de vină.

Vezi și: Anevrismul cerebral, urgență medicală. Vlad Ciurea: Poate să fie moștenit. Ruperea unui anevrism poate să fie fatală. Trecem în altă lume sau rămânem cu anumite modificări pe tot restul vieții

Ce să faci în legătură cu unghiile despicate

- Taie-ți unghiile, deoarece unghiile bine întreținute au mai puține șanse să aibă margini aspre care să se agațe de haine sau obiecte.

- Ia în considerare să faci o manichiură profesională pentru a-ți aranja cuticulele și a-ți tăia unghiile corect.

- Pilește unghiile, folosind o pilă de unghii foarte fină, rotind vârfurile într-o curbă delicată. Dacă îndepărtezi neregularitățile și agățăturile zilnic, poți preveni despărțirea și ruperea.

Vezi și: Obiceiul banal care afectează creierul. Cu toții îl avem și crește semnificativ riscul de demență. Coșul de gunoi al creierului, plin. Nu poate elimina substanțele nocive

- Evită să folosești instrumente metalice pentru a-ți îndrepta cuticulele și șlefuiește unghiile doar în direcția în care cresc; a merge în direcția opusă poate duce la despărțire.

- Hidratează suficient. Dacă unghiile tale sunt crăpate și uscate, acest lucru se datorează cel mai probabil lipsei de umiditate. Încearcă să folosești un hidratant în timpul zilei și din nou înainte de culcare. Poți trece și la un săpun care conține hidratant.

- Hidratează-ți unghiile și adaugă uleiuri suplimentare. Poți aplica unguente, uleiuri și creme pe unghii zilnic după ce le-ai înmuiat. Alege uleiuri naturale bogate precum uleiul de avocado, uleiul de jojoba sau untul de shea.

În general, vei obține rezultate mai bune cu unguente și uleiuri urmate de creme mai groase. Alege un produs care va rămâne pe piele pentru o perioadă de timp. Asigură-te și că îți hidratezi unghiile și pielea după expunerea la apă și frecvent pe parcursul zilei.

Vezi și: O sâcâitoare durere de dinți, simptomul unui cancer mutilant: Prima operație a eșuat. Am fost dusă înapoi în sala de operație pentru o altă intervenție de 10 ore

- Dacă bănuiești că unghiile tale sunt fragile din cauza expunerii excesive la apă, încearcă să nu petreci atât de mult timp în apă, fie că este vorba despre spălarea rufelor, băi lungi sau dușuri, sau înot.

- Ai grijă și când folosești substanțe chimice de uz casnic. Dacă vei lucra cu substanțe chimice dure sau vei face muncă aspră, poartă mănuși. Aceasta va face minuni pentru protejarea unghiilor tale.

- Ai grijă când folosești oja de unghii. Fiecare ojă de unghii conține anumite ingrediente care îndepărtează umiditatea din unghii și le slăbesc. 

- Baie cu sare de mare și uleiuri esențiale. Sarea de mare conține minerale care întăresc unghiile fragile, adaugă strălucire și înmoaie cuticulele. Adaugă două lingurițe de sare de mare fină într-un bol mic cu apă caldă.

Acum, adaugă două picături din fiecare ulei esențial de lămâie, smirnă, tămâie și germeni de grâu. Înmoaie unghiile între 10 și 15 minute înainte de a le clăti cu apă caldă, de a le șterge și de a aplica o cremă de mâini. Fă acest lucru de două sau trei ori pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel