De ce se nasc mai puțini copii în România. Dr Nicolae Suciu explică

Bebeluș cu căciulă în casă
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Nicolae Suciu, directorul Institutului Național de Sănătatea Mamei și Copilului, a vorbit despre motivele pentru care cuplurile amână venirea urmașilor.

Pro dr Nicolae Suciu, medic primar obstetrică-ginecologie și directorul Institutului Național de Sănătatea Mamei și Copilului, a afirmat la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă simultan de DC News și DC Medical, că și anul acesta, ca și anul trecut, natalitatea nu are cifre încurajatoare.

"Și anul acesta, și anul trecut suntem într-un declin demografic de 3%. Numărul morților depășește numărul născuților cu peste 120.000 anual. E o cifră îngrijorătoare pentru că asta va face ca în 20-30 de ani ne vom rarefia, ne vom împuțina încât lucrurile trebuie îndreptate și implicate structurile guvernamentale care să promoveze ceea ce era o mândrie între cele două războaie mondiale: cultură demografică", precizează specialistul.

Acesta amintește că în perioada interbelică familiile care aveau 4 copii erau "la margine, erau paria", iar cele cu 7-11 "aveau un cuvânt de spus".

Nicolae Suciu. Motivele amânării

Întrebat dacă infertilitatea este o cauză a natalității scăzute în România, acesta a răspuns pozitiv.

"Absolut! (...) dar foarte multe cupluri doresc să se desăvârșească socio-profesional și uită de, nu îndatoriri, de menirea familiei în a avea copii - care este mândria fiecărei familii. Și ajung la vârste când au această împlinire, își absolvă și își creează o carieră, un nume în profesie, să constate că după 35 de ani rezerva ovariană este într-un declin fantastic. Și multe familii, pe niște venituri pe care ei le-au agonisit în timpul care i-a făcut să amâne propriul program reproductiv recurg la tehnologii asistate de reproducere. Sunt și beneficii, ori niciodată un produs de concepție, oricât ar fi de bine manageriat, nu se compară sau se apropie, dar niciodată nu depășește concepția naturală. Acestea sunt un aspect din punct de vedere biologic", consideră dr Nicolae Suciu.

Acesta mai subliniază și faptul că tinerii nu au "certitudinea că pot să aibă o familie cu mai mulți membrii, cu mai mulți copii" și din cauza locului de muncă.

"Pentru mulți dintre tineri, salariul nu e o certitudine. Mulți își practică profesia sau își caută un loc de muncă transfrontalier și amână un program reproductiv până la o stabilitate bună. Și de aici și întârzierile", adaugă profesorul Nicolae Suciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel