De ce se descoperă atât de greu cancerul în România. Dr Achimaș-Cadariu explică

Cancer
EXCLUSIV
Profesorul și medicul Patriciu Achimaş-Cadariu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre traseul pe care-l urmează o pacientă de la un prim consult la biopsie.

Invitatul Interviurilor DC News și DC Medical de vineri, 5 martie, a fost profesorul și medicul Patriciu Achimaş-Cadariu. Acesta este medic primar, cu o supraspecializare pe Ginecologie oncologică şi Chirurgie oncologică și un master în Advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în Știinţe Medicale.

Întrebat de ce se descoperă atât de greu cancerul în România, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu spune că, ”din punct de vedere medical v-aș putea da unele date care să nu fie cele încurajatoare - aceasta ”ține în primul rând de lipsa capacității noastre de a face acest lucru, de faptul că nu respectăm întotdeauna protocoalele, că ne lipsește foarte mult în zona de pregătire a specialiștilor”.

Specialistul adaugă: ”Vorbim despre situațiile în care pacienta se adresează unui specialist - nu discutăm de specialitate în sine - , primește un răspuns evaziv sau primește o părere de specialist; părerile sunt foarte bune, dar nu atunci când este vorba de viața omului. Discutăm că, în mod normal, ar trebui să existe programe de screening, dar atunci când ne adresăm unui specialist din zona chirurgicală, cu siguranță, el va trebui să aibă o echipă care să cuprindă un imagistician care să știe în funcție de fiecare situație - raportat la vârsta pacientei, la situația în sine, la antecedentele din familie, la antecedentele personale de sănătate - cum să procedeze urmând apoi să discute acest lucru cu medicul chirurg, ginecolog, intervenționist, cum să facă cel mai corect biopsia dacă ea se impune”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel