De ce se descoperă atât de greu cancerul în România. Dr Achimaș-Cadariu explică
05 Martie, 19:23

Cancer
EXCLUSIV
Profesorul și medicul Patriciu Achimaş-Cadariu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre traseul pe care-l urmează o pacientă de la un prim consult la biopsie.

Invitatul Interviurilor DC News și DC Medical de vineri, 5 martie, a fost profesorul și medicul Patriciu Achimaş-Cadariu. Acesta este medic primar, cu o supraspecializare pe Ginecologie oncologică şi Chirurgie oncologică și un master în Advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în Știinţe Medicale.

Întrebat de ce se descoperă atât de greu cancerul în România, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu spune că, ”din punct de vedere medical v-aș putea da unele date care să nu fie cele încurajatoare - aceasta ”ține în primul rând de lipsa capacității noastre de a face acest lucru, de faptul că nu respectăm întotdeauna protocoalele, că ne lipsește foarte mult în zona de pregătire a specialiștilor”.

Specialistul adaugă: ”Vorbim despre situațiile în care pacienta se adresează unui specialist - nu discutăm de specialitate în sine - , primește un răspuns evaziv sau primește o părere de specialist; părerile sunt foarte bune, dar nu atunci când este vorba de viața omului. Discutăm că, în mod normal, ar trebui să existe programe de screening, dar atunci când ne adresăm unui specialist din zona chirurgicală, cu siguranță, el va trebui să aibă o echipă care să cuprindă un imagistician care să știe în funcție de fiecare situație - raportat la vârsta pacientei, la situația în sine, la antecedentele din familie, la antecedentele personale de sănătate - cum să procedeze urmând apoi să discute acest lucru cu medicul chirurg, ginecolog, intervenționist, cum să facă cel mai corect biopsia dacă ea se impune”.

Ştiri Recomandate

Cum combați răul de mișcare
CHLORAMBUCILUM - prospect
12 beneficii uimitoare ale grăsimilor Omega 3
Horoscop, sâmbătă, 10 aprilie 2021: zodia care cheltuie bani
Ghimbirul, beneficii neștiute pentru sănătate
Sindromul colonului iritabil: plante care ajută în terapie
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri