De ce să nu te freci niciodată la ochi. Cele cinci boli grave pe care le riști

de ce sa nu te freci niciodata la ochi - FOTO: Freepik@cookie_studio
De ce să nu te freci niciodată la ochi. Riști cinci boli grave. 

De ce să nu te freci niciodată la ochi. Ochii sunt unele dintre cele mai vitale organe din corpul nostru. Aceștia ne permit să percepem lumea din jur și, fără ca aceștia să funcționeze la potențialul lor maxim, s-ar putea să pierdem multe lucruri. Dar ei pot fi, de asemenea, delicați și trebuie să fie îngrijiți. De aceea, îngrijirea ochilor și examenele oftalmologice complete regulate sunt cruciale.

Cu toate acestea, atunci când suntem obosiți, stresați sau când ochii noștri sunt iritați din cauza unor afecțiuni precum ochii uscați, în ciuda eforturilor noastre, nevoia de a ne freca ochii poate fi copleșitoare. Toată lumea o face, dar este dăunător? Frecarea ochilor poate fi dăunătoare deoarece poate crește riscul de infecție, poate deteriora țesutul delicat și poate agrava ochii uscați și alergiile, potrivit Calgary  Family Eye Doctors.

De ce ne frecăm la ochi

Deci, de ce ne frecăm ochii în primul rând? De multe ori nici nu ne gândim la asta, dar majoritatea oamenilor ar spune probabil că se freacă zilnic la ochi.

Motivele comune pentru care oamenii își freacă ochii includ:

- Alergii, cum ar fi febra fânului sau reacții la acarienii din praf

- Conjunctivită sau alte infecții oculare

- Ochii uscați

- Oboseala digitală a ochilor

- Iritarea cauzată de lentilele de contact

Frecarea ochilor nu este întotdeauna dăunătoare atunci când o facem moderat. De fapt, frecarea ochilor poate ajuta la stimularea lacrimilor pentru a lubrifia ochiul, dar există de obicei o modalitate mai sigură și mai eficientă de a ameliora mâncărimea sau iritarea.

Vezi și: Test genetic: cum se face, de unde se ia proba. Viorica Rădoi: Sunt părinți care au senzația că dacă îl fac o să le spună și ce o să fie copilul când o să fie mare

Pericolele frecării ochilor

Frecarea ochilor poate părea o soluție rapidă, dar poate duce la probleme pe termen lung.

Risc crescut de infecție

Mâinile noastre sunt pline de germeni, iar atunci când ne frecăm ochii, introducem acești germeni în țesuturile moi de pe și din jurul ochilor. Acest lucru poate provoca infecții precum conjunctivita (ochiul roz). Simptomele infecțiilor oculare pot include roșeață, mâncărime și secreții oculare.

Deteriorarea țesuturilor delicate din jurul ochilor

Pielea din jurul ochilor noștri este delicată și subțire, iar frecarea constantă poate provoca daune. Frecarea ochilor poate provoca ruperea vaselor de sânge, cearcăne și riduri. Mai mult, frecarea ochilor poate exercita presiune asupra corneei, cupola transparentă care acoperă partea din față a ochiului.

Această frecare poate provoca o afecțiune numită keratoconus, în care corneea se subțiază și se umflă în formă de con. Keratoconusul poate duce la vedere încețoșată și distorsionată și poate necesita un transplant de cornee în cazurile severe.

Vezi și: Cardul european de sănătate: unde e valabil și cum se obține. Descarcă documentul de AICI

Înrăutățirea alergiilor

Dacă suferiți de alergii, este posibil să fiți familiarizat cu nevoia de a vă freca ochii. Cu toate acestea, frecarea ochilor poate înrăutăți simptomele alergiilor. Acest lucru se datorează faptului că atunci când vă frecați ochii, eliberați histamine, care pot provoca și mai multă mâncărime și roșeață.

În plus, mâinile tale se pot acoperi de alergeni. Dacă îți freci ochii, poți introduce mai mulți alergeni, agravând simptomele. Acest lucru este valabil mai ales dacă ești alergic la părul de animale de companie sau la polen.

Creșterea presiunii oculare

Frecarea ochilor poate crește presiunea intraoculară, ceea ce poate duce la glaucom. Glaucomul este un grup de boli oculare asociate, în general, cu o presiune crescută în ochi.

Această presiune crescută poate deteriora nervul optic, care transmite informațiile vizuale către creier. Dacă nu este tratat, glaucomul poate provoca pierderea permanentă a vederii.

Agravarea simptomelor de ochi uscat

Dacă suferiți de ochi uscați, frecarea ochilor poate agrava afecțiunea. Frecarea ochilor produce de obicei mai multe lacrimi, dar dacă suferiți de sindromul de ochi uscat, este posibil ca acest lucru să nu vă ofere nicio ușurare. De fapt, vă poate face să vă simțiți ochii și mai uscați și să vă provoace disconfort, roșeață sau vedere încețoșată.

În plus, frecarea ochilor uscați poate provoca mici zgârieturi pe suprafața ochilor. Acest lucru îi poate răni și îi poate face și mai predispuși la uscăciune. Există tratamente mai eficiente și de durată mai lungă pentru ochii uscați.

Vezi și: Testul pe care trebuie să-l faceți dacă vă pregătiți să deveniți părinți. Viorica Rădoi: Cazuri de boli genetice grave. Nu e ca și cum am citi în stele

Cum să previi frecarea ochilor

Toată lumea se freacă la ochi din când în când, dar dacă vă dați seama că vă frecați des la ochi, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja sănătatea ochilor sau pentru a preveni frecarea cronică a ochilor. 

Iată câteva sfaturi:

Practicați o bună igienă

Asigurați-vă că vă spălați pe mâini în mod regulat și evitați să vă atingeți ochii cât mai mult posibil. Atingerea ochilor poate fi inevitabilă dacă purtați lentile de contact, dar păstrarea lentilelor și a mâinilor curate este crucială pentru a evita infecțiile oculare. Dacă trebuie să vă atingeți ochii, folosiți un șervețel curat sau un tampon de bumbac.

Folosiți picături pentru ochi

Există alternative la frecarea ochilor uscați. De exemplu, puteți folosi lacrimi artificiale sau picături oculare lubrifiante pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului și pentru a reduce nevoia de a vă freca ochii. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe picăturile pentru ochi, deoarece unele ar putea avea o limită zilnică. Consultați-vă cu optometristul pentru sfaturi cu privire la picăturile pentru ochi pe care să le folosiți.

Vezi și: Psiholog, mesaj puternic pentru părinți: Avem o credință că odată ce ajungi pe la 40 de ani poți să mori! Dacă tu nu ai grijă de tine acum, copiii vor fi nevoiți să aibă peste 20 de ani

Gestionați-vă alergiile

Dacă suferiți de alergii, administrarea de medicamente pentru alergii sau utilizarea de picături oculare pentru alergii vă poate ajuta să vă atenuați simptomele. Cu toate acestea, aveți grijă dacă aveți și ochi uscați, deoarece antihistaminicele pot provoca și irita ochii uscați.

În plus, evitarea alergenilor, cum ar fi polenul, praful sau părul de animale de companie, poate ajuta la reducerea nevoii de a vă freca ochii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel