Prediabetul este un semnal de...
În contextul valurilor de căldură extreme care afectează tot mai frecvent România, specialiștii trag un semnal de alarmă privind utilizarea ventilatoarelor la temperaturi ridicate.
Ventilatoarele nu sunt recomandate atunci când temperatura ambientală depășește 32 de grade Celsius, deoarece acestea pot avea efecte adverse asupra sănătății.
"Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.
Ventilatoarele funcționează prin circularea aerului, creând o senzație de răcorire prin evaporarea transpirației de pe piele. Totuși, în condiții de căldură extremă, această metodă devine ineficientă și chiar periculoasă. La temperaturi ridicate, ventilatoarele nu reușesc să scadă temperatura corpului suficient de mult, iar aerul cald pe care îl recirculă poate agrava starea de disconfort și poate conduce la deshidratare severă și insolație.
Medicii și experții în sănătate publică recomandă ca, în zilele caniculare, să se opteze pentru alte metode de răcorire mai eficiente și mai sigure precum:
Utilizarea aparatelor de aer condiționat: Acestea sunt cele mai eficiente în menținerea unei temperaturi confortabile în interiorul locuințelor.
Hidratarea constantă: Consumarea unor cantități adecvate de apă este esențială pentru a preveni deshidratarea.
Evitarea expunerii directe la soare: Este indicat să se evite ieșirile în aer liber între orele 11:00 și 18:00, când soarele este cel mai puternic.
Îmbrăcăminte adecvată: Purtarea hainelor lejere, de culoare deschisă, care permit pielii să respire, poate contribui la menținerea unei temperaturi corporale mai scăzute, potrivit Department of Health of New York State.
Vezi și: Culoarea scaunului, semnal de alarmă al cancerului de colon. Detaliul pe care trebuie să îl observi
De ce să nu folosești ventilator în zilele caniculare - FOTO: Freepik@EyeEm
Populațiile cele mai vulnerabile în fața căldurii extreme sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice. În cazul acestora, utilizarea ventilatoarelor la temperaturi ridicate poate avea consecințe grave. Este important ca aceștia să fie monitorizați constant și să li se asigure condiții optime de răcorire și hidratare.
Ventilatoarele, deși utile în anumite condiții, pot deveni periculoase la temperaturi de peste 32 de grade. Alegerea unor metode eficiente și sigure de răcorire este vitală pentru a face față caniculei în mod sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...