Această metodă simplă ne ajută să...
O banană mare are aproximativ 20 -25 de cm lungime și este egală cu o porție de fructe. Conține aproximativ 120 de calorii și 490 de miligrame de potasiu. Aceasta din urmă reprezintă 19% din necesarul zilnic de potasiu al unei femei și 15% din necesarul unui bărbat.
Acest nutrient poate elimina sodiul din organism și poate relaxa pereții vaselor de sânge, ceea ce ajută la gestionarea tensiunii arteriale.
Banana este, de asemenea, o sursă bună de vitamina B6, care este esențială pentru sistemul imunitar, sistemul nervos și creier.
Calorii: 112
Grăsime: 0 grame
Proteine: 1 gram
Carbohidrați: 29 grame
Fibre: 3 grame
Vitamina C: 12% din valoarea zilnică recomandată
Riboflavină: 7% din valoarea zilnică recomandată
Folat: 6% din valoarea zilnică recomandată
Niacină: 5% din valoarea zilnică recomandată
Cupru: 11% din valoarea zilnică recomandată
Potasiu: 10% din valoarea zilnică recomandată
Magneziu: 8% din valoarea zilnică recomandată.
Sursa: Departamentul de Agricultură al SUA, FoodData Central
Fructele și legumele, în general, conțin numeroase tipuri de compuși bioactivi din plante, iar bananele nu fac excepție. Acestea conțin:
- Dopamină. Deși este un neurotransmițător important în creierul tău, dopamina din banane nu traversează bariera hemato-encefalică pentru a afecta starea de spirit. Mai degrabă, acționează ca un antioxidant (link direct studiu).
- Catechină. Câteva flavonoide antioxidante se găsesc în banane, în special catechine. Acestea au fost legate de diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă (link direct studiu).
Bananele sunt, cum era de așteptat, unul dintre cele mai populare fructe din lume. Sunt nutrienți importanți, dar dacă mănânci prea multe asta ți-ar putea face mai mult rău decât bine. De regulă, să consumi prea mult din orice aliment poate contribui la creșterea în greutate și la deficiențe de nutrienți. De aceea, consumul normal și sănătos de banane este considerat a fi de una până la două banane pe zi.
Bananele ideale pentru diete pentru că sunt sățioase și ușor de digerat. Medicii recomandă adesea să consumi banane, orez sau pâine prăjită atunci când te lupți cu diareea sau când ai o durere de burtă ori ești balonat. Și a sta pentru că bananele pornesc producția de mucus în intestin. Acest lucru ajută la protejarea mucoasei stomacului de acidul care poate declanșa arsurile la stomac, greața sau orice altceva ar putea cauza deranjamentul la stomac.
Apoi, bananele sunt bune și atunci când faci antrenamente sau exerciții fizice intense. Într-un studiu mic, bicicliștii care au mâncat o banană înainte de o cursă de 74 de km au avut performanțe la fel de bune ca cei care au consumat o băutură energizantă înainte de cursă. După cursă, testele de sânge au arătat că semnele de inflamație, leziuni celulare și funcția imunitară au fost aceleași la cei care au mâncat banane ca și la cei care au consumat băutura care înlocuiește electroliții.
Pentru că s unt sățioase și îți dau un plus de energie, favorizând în același timp digestia, bananele sunt ideale pentru icul dejun. Pot fi consumate singure, cu iaurt și cereale ori cu unt de arahide întins pe pâinea prăjită.Iat dată te grăbești la muncă, e simplu să cojești o banana și să o mănânci pe drum sau în mașină.
Apoi, bananele au numeroase beneficii dovedite pentru sănătate. Spre exemplu, datorită conținutului lor mare de potasiu. O analiză amplă a mai multor studii a arătat că un consum zilnic de 1,3–1,4 grame de potasiu este legat de un risc cu 26% mai mic de boli de inimă (link direct studiu).
În plus, bananele conțin flavonoide antioxidante asociate și cu o scădere semnificativă a riscului de boli de inimă (link direct studiu).
Însă ele s-ar putea să u fie bune pentru toată lumea. Spre exemplu, sunt păreri împărțite privind consumul de banane la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Asta pentru că bananele sunt bogate în amidon (mai ales cele foarte coapte) și zahăr, așa că pot să provoace o creștere mare a nivelului zahărului din sânge.
Cojile de banană conțin substanțe chimice protectoare numite antioxidanți. Unii oameni folosesc aceste coji ca remedii casnice pentru iritațiile pielii sau pentru a reduce umflarea de sub ochi (cearcănele), spre exemplu. Remediile populare folosesc cojile pentru a trata mușcăturile de insecte, arsurile minore și arsurile solare. Ar trebui să țineți interiorul cojii pe piele timp de câteva minute pentru a obține o ameliorare a arsurii sau a durerii.
Citește și: Cojile de banană, 8 întrebuințări ciudate: riduri, argintărie, pete de cerneală, DVD-uri
Bananele nu sunt la fel de rezistente ca alte fructe. Se coc repede, mai ales dacă sunt ținute la căldură. Așadar, păstrați bananele într-un loc uscat și răcoros. Nu se vor coace rapid în frigider. Utilizați suc de ananas sau de lămâie pentru a le păstra proaspete după ce le-ați tăiat felii. În caz contrar, se vor coace repede și își vor schimba culoarea. De asemenea, nu trebuie să le depozitați aproape de alte fructe, cum ar fi merele, deoarece bananele emit un gaz care face ca și alte fructe să se coacă mai repede. Și nu le puneți nici în pungi de plastic, întrucât vor putrezi repede și le veți arrunca la gunoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...