De ce nu este eficient slăbitul ”de vară”. Mitul a fost demontat de un nutriționist: Este mai greu să punem niște limite sănătoase

mitul slabitului de vara. FOTO Pexels @ Anna Tarazevich
Dieta de vară, continuarea unui stil de viață sănătos, în contextul varietății de fructe și legume ce ne pot colora farfuriile.

Cum vine vara atenția multora dintre noi se îndreaptă spre vacanță, pe aspectul pe care l-am vrea atunci când suntem pe plajă sau, că tot este sezonul nunților, de cât de bine arătăm în ținutele dorite sau alese. 

Terapeutul nutriționist Alina Epure a explicat, la Antena 1, că putem slăbi mult mai ușor vara, în contextul în care avem o gamă variată de legume și fructe, dar a și subliniat care sunt riscurile începerii unei diete restrictive în sezonul cald.

”Putem avea această șansă să slăbim mai ușor vara, dar depinde foarte mult de cum ne asezonăm salata, câte înghețate mâncăm, câte deserturi avem pe masă în fiecare zi.

Avem o varietate mult mai mare în timpul verii, avem mai multe opțiuni să mâncăm mult mai ușor salatele și fructele proaspete și atunci ne putem bucura de o pată de culoare în farfuria noastră, fără un aport mare de calorii”, a explicat Alina Epure, terapeutul nutriționist, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cât privește capitolul ”greșelilor” pe care le putem face vara, din punct de vedere alimentar, nutriționistul a precizat că una dintre principalele greșeli este cea a consumului de băuturi care să ne îngrașe. ”Ne hidratăm cu băuturi alcoolice și poate să fie un exces de la trezire până la culcare, bem mai multă cafea ca să rezistăm mai mult nopțile, la mare și la munte, se mănâncă foarte ușor și în cantități mari înghețată”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, Alina Epure a subliniat că în timpul verii nu este nevoie de o cantitate mai mare de mâncare, deoarece sațietatea se instalează mult mai ușor, ”nu avem nevoie nici de foarte multe grăsimi, cum se observă în timpul iernii, și atunci, salatele ușor asezonate, nu trebuie să găsim grăsimi foarte  complexe, ne pot ajuta și ne pot oferi o sațietate foarte bună”, iar în timp ce rata metabolică este mai mare, făcând mai multă mișcare, ”ne permite să adăugăm două frunze de salată, în plus, sau două felii de morcov, și deși nu avem o flexibilitate mare din punct de vedere caloric, este important  cu ce ocupăm acest aport de calorii, ce aducem în meniul nostru zilnic”, a continuat terapeutul nutriționist.

De asemenea, Alina Epure a precizat că vara nu este potrivită pentru o dietă proteică, în contextul varietății de fructe și legume, însă se poate face un mix între proteina, de origine animală și vegetală, și foarte multe legume, la fiecare masă.

Sezonul potrivit pentru slăbit

Vara este sezonul în care ne ”întâlnim” mai des cu oglinda, iar obiectivul vacanței estivale ar fi unul suficient de puternic pentru a începe o cură de slăbire. Însă acest lucru nu este posibil, potrivit nutriționistului, care susține că acesta este ”sezonul vacanțelor și al weekendurilor prelungite, dar atunci este mai greu să punem niște limite sănătoase.

Nu încurajez vara un program foarte strict, ci eventual propuneri de meniuri în baza cărora să contribuim la un plan de alimentație sănătos, dar, întotdeauna putem începe de astăzi dacă avem un echilibru mental și emoțional, dacă nu, mai amânăm puțin, de mâine, din toamnă, din iarnă”, a explicat Alina Epure.

Totodată, nutriționistul spune că perioada minimă pentru a obține rezultate reale, în privința slăbitului, este de 3 luni. Însă o condiție importantă este aceea de a asocia alimentația cu mișcarea.

”Nimic nu se poate realiza într-o săptămână dacă ne dorim niște rezultate vizibile”, spune Alina Epure, cu privire la mitul slăbitului aproape instant, mai ales înainte de diverse evenimente, precum nunți ori botezuri. ”Tot trei luni ar fi o perioadă rezonabilă, astfel încât să nu ne prăjim ficatul, să nu amețim și să nu avem tot felul de carențe pe care le putem genera printr-o dietă alimentară restrictivă sau printr-un program de alimentație foarte restrictiv din punct de vedere caloric. Cu răbdare, implicare, asumare, sport, hidratare, mișcare făcută într-un mod constructiv, somn și alimentație.

Vara este perioada în care putem continuă să menținem obiceiurile sănătoase, dar nu consider că este o perioadă propice pentru a începe o dietă restrictivă atâta timp cât ne expunem la foarte multe vacanțe, evenimente, petreceri. Dacă este o alimentație echilibrată, nervozitatea nu își face prezența. Depinde foarte mult de ceea ce aducem în farfuria noastră, în primul rând ne hrănim creierul și atunci starea de bine va fi prezentă”, a mai spus Alina Epure.

Nervozitatea, semn al deficitului de magneziu și vitamina D. Dr. Ene: Poate să influențeze multe boli cronice

Cori Grămescu, sfaturi pentru începutul dietei: Nu există un moment ideal

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, a venit cu câteva sfaturi despre mâncarea echilibrată și aliniată dietei și vacanțele sau doar plecările în weekend.

Iar aceste idei au fost transmise pe contul său de socializare, unde multe persoane i-au mărturisit că vor să țină diverse diete, dar care amână momentul după concediu.

”E important să calibrăm puțin lucrurile și să vorbim despre cum aliniem deplasările, fie că vorbim de weekenduri la mare sau la munte, cu ideea de a mânca sănătos.

Trebuie să știți că dacă aveți kilograme în plus și vreți să slăbiți, cu cât amânați momentul începerii unei diete, cu atât vă va fi mai greu, pentru că se acumulează kilogramele.

Iar după un punct în colo, persoanele care încep să ia în greutate o vor face constant, iar asta înseamnă efortul depus, că dezechilibrele hormonale determinate de kilogramele în exces, toată partea aceasta de afectare a metabolismului tind să se agraveze și să se cronicizeze.

Nu așteptați neapărat să fie un moment, așa ideal, în care să vă imaginați că toate lucrurile se aliniază, ci începeți exact din momentul în care sunteți, începeți să fiți mai atenți la ceea ce mâncați, să aveți grijă de corpul vostru într-o manieră ceva mai relaxată”, a povestit Cori Grămescu pe Instagram.

Ce să mănânci pentru a slăbi rapid 5 kilograme. Nazer: Oricine le apreciază, mai ales vara

”Atât cât investim, atât o să și primim”

”Un alt lucru foarte util de făcut este să vă asigurați că așteptările voastre de la propriul proces nu sunt niște lucruri idealizate, ci să ne gândim la ceea ce investim noi, efectiv, în acest proces. Atât cât investim, atât o să și primim ca rezultate din procesul de slăbire la care ne înscriem.

La ce mă refer aici. Majoritatea oamenilor când încep un program de slăbire sunt cumva ambivalenți: își doresc să slăbească, dar... e prea multă muncă, programul este neregulat, vine vacanța, sunt zilele de naștere ale copiilor.

Și atunci, corect este să ne așteptăm la o introducere blândă în temă, eu așa cred că ar trebui privit.

Nu am o perioadă ideală, pot să am mai multă grijă la ceea ce mănânc, pot să am mai multă grijă de mine, pot să încep să fac puțină mișcare.

Începeți să construiți procesul din punctul în care sunteți, pentru că este mult mai ușor să îmbunătățiți gradual, săptămână de săptămână faceți lucrurile mai bine. Și construiți alegeri mai bune. Sigur, nu o să slăbim ca în povești, dar este un început bun”,a mai spus Cori Grămescu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel