De ce nu e bine să răciți alimentele înainte să le puneți în frigider

Ciocolată
Când depozităm alimente în frigider trebuie să ținem cont de o serie de reguli.

Nu toate alimentele se conservă la frigider și nici nu e nevoie să le răcim ca ulterior să le depozităm în frigider.

”ȘtiațiCă

Nu este necesar să răciți complet alimentele înainte de a le depozita în frigider?

Frigiderele moderne își reglează temperatura într-un timp foarte scurt atunci când un aliment cald ridică valoarea temperaturii din interior.

Așadar, lăsarea alimentelor la temperatura camerei până la răcirea lor completă reprezintă un risc (microbiologic) mai mare decât depozitarea lor în frigider”, notează Dan Vodnar pe rețelele sociale.

Frigiderul este, fără îndoială, un aparat de uz casnic esențial. Însă, contrar credinței populare, nu toate alimentele trebuie păstrate la rece. Acesta este în special cazul cartofilor care, atunci când sunt băgați în frigider, se strică mai repede. Pentru a conserva alimentele cât mai mult timp, facem greșeala de a pune toate tipurile de alimente în frigider. Carnea, peștele sau chiar produsele lactate trebuie păstrate la rece, spre deosebire de anumite fructe și legume care se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Cum este cazul cartofilor. Această legumă cu amidon se poate strica atunci când este păstrată în frigider.

Frigul frigiderului acționează asupra uneia dintre componentele cartofilor, modificându-le textura și gustul. Cartofii vor avea un gust mai dulce, dar își vor schimba culoarea mai repede în timpul gătitului. Dar acest lucru poate avea și un efect asupra sănătății. Amidonul, care este un carbohidrat complex din cartofi, se transformă în zahăr mai repede atunci când este răcit. La rândul lor, aceste zaharuri se combină cu asparagina, care este un aminoacid natural, și produc acrilamidă.

Ce alimente nu se depozitează la frigider și de ce:

1. Ardei gras - Pot fi depozitați cu ușurință la temperatura camerei într-un sertar de bucătărie sau într-o pungă de hârtie. În plus, ardeii grași își pierd prospețimea la frigider.

2. Fructe exotice - Bananele, mango, papaya și alte fructe tropicale sunt cel mai bine păstrate la cald. Temperaturile scăzute le distrug aspectul (cum ar fi bananele, care pot deveni maro închis) și textura lor.

3. Sosuri - Ketchup, muștar, sos de soia, oțet balsamic, sosuri dulci și acrișoare și picante pot fi păstrate cu ușurință într-un dulap de bucătărie, chiar dacă au fost deschise. Nu are rost să le ții pe un raft în frigider. 

4. Ciocolată - Nu depozita niciodată ciocolata la frigider. În afară de faptul că absoarbe alte parfumuri, umezeala din frigider poate conferi ciocolatei un strat alb: acesta este zahărul care iese la suprafață. 

5. Unt - Suntem obișnuiți să păstrăm untul în frigider, deoarece este un produs lactat, iar produsele lactate se pot strica destul de repede la temperatura camerei. Cu toate acestea, untul are o poveste puțin diferită. Componenta sa principală (80%) este grăsimea. Prin urmare, untul poate fi păstrat în condiții de siguranță la temperatura camerei timp de cel puțin câteva zile.

6. Busuioc - Pentru a păstra busuiocul proaspăt, taie-i tulpinile și așază-l într-un pahar sau borcan cu apă, la fel ca florile tăiate. Acoperă cu o pungă de plastic. În timp ce anumite ierburi, cum ar fi pătrunjelul și coriandrul, pot fi păstrate astfel în frigider, busuiocul se descurcă mai bine la temperatura camerei.

7. Usturoi - Lumina și umezeala sunt cei mai răi dușmani ai usturoiului, deoarece favorizează apariția mucegaiului. În schimb, depozitează usturoiul la temperatura camerei, într-un loc uscat și întunecat. Când este păstrat într-un mediu rece, precum frigiderul, usturoiul va începe să încolțească în cel mult câteva zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel