De ce dormim înveliți, chiar și vara. Ce putem face pentru a avea un somn odihnitor

de ce dormim inveliti. FOTO: Freepik @nymphoenix
Somnul în timpul sezonului cald este o provocare. Ce putem face pentru ca acesta să fie suficient, dar mai ales de calitate.

Un somn odihnitor este tot ce ne dorim, indiferent de vârstă sau de anotimp. Însă vara este o adevărată provocare, căci oricât de cald este, senzația de confort dată de o pătură subțire sau de un cearceaf răcoros este mai puternică decât cea de disconfort termic. Iar pentru acest lucru există o explicație științifică.

”Ritmul nostru circadian este legat de temperatură, iar o scădere a temperaturii corporale are loc chiar înainte de somn”, a explicat Ellen Wermter, asistent medical și purtător de cuvânt pentru Better Sleep Council, citată de Hufftington Post.

Temperatura continuă să scadă pe tot parcursul nopții, acesta fiind modul în care corpul își conservă energia, astfel încât aceasta să poată fi direcționată spre alte sisteme, cum ar fi digestia.

Iar dormitul învelit împiedică scăderea prea mult a temperaturii corpului, fapt care ar duce la trezire peste noapte, astfel că sistemul digestiv își poate vedea liniștit de refacere.

Și totuși, ce se întâmplă vara

Atunci când este foarte cald, așa cum s-a întâmplat în ultima vreme, cu temperaturi ridicate chiar și în timpul nopții, dormitul învelit se poate întoarce împotriva noastră, deoarece se creează o senzație de ”cuptor”, lucru care va reține și mai mult căldura corporală.

”Atunci când ești deja cald, aceasta ridică și mai mult temperatura și creează un cuptor cu aburi sub pătură”, a spus Wermter.

Deoarece scăderea naturală a temperaturii corpului chiar înainte de somn este un indiciu că este timpul să dormiți, temperaturile prea ridicate vă păcălesc creierul să creadă că este timpul să fiți activi, nu să vă odihniți.

Și chiar dacă reușiți să adormiți, sunt șanse să nu rămâneți așa. ”Este probabil ca temperatura de bază să crească suficient de mult pentru a vă trezi, pe măsură ce corpul dumneavoastră lucrează pentru a se răci”, a mai spus Wermter, iar acest lucru vă întrerupe somnul.

Dormitul dezvelit, mai greu decât pare

La fel cum scăderea inițială a temperaturii corpului este un indiciu pentru somn, la fel și tragerea păturilor peste corpul obosit. Experții numesc aceste indicii ”asociații de declanșare a somnului”.

”Face parte din rutina ta și, fără ea, creierul tău simte că lipsește ceva și poate fi dificil să te relaxezi”, a spus Wermter.

Confortul din timpul somnului

În timpul perioadelor de somn REM, sau de mișcare rapidă a ochilor, nivelul de serotonină scade. Serotonina este neurotransmițătorul cel mai bine cunoscut pentru încurajarea sentimentelor de calm, a declarat Sanam Hafeez, neuropsiholog și profesor adjunct la Universitatea Columbia din New York.

Folosirea păturilor, în special a celor grelei, este asociată cu niveluri mai ridicate de serotonină, ceea ce înseamnă că acestea ne pot ajuta să dormim mai bine. Este posibil ca greutatea așternutului să provoace o stimulare a presiunii profunde care activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce ar putea crește nivelul de dopamină, un alt neurotransmițător care stimulează starea de spirit, și de serotonină la unele persoane, a explicat Wermter.

În cât timp ne recuperăm somnul pierdut. Medic: Există mai multe controverse

Ce puteți face pentru un somn bun

Care este cea mai bună metodă pentru a avea un somn odihnitor, în contextul în care învelit sau dezvelit dormiți la fel de puțin, dar și la fel de rău?

Experții într-ale somnului au o serie de sfaturi astfel încât să vă puteți îmbunătății calitatea, dar și durata somnului, mai ales în sezonul cald.

Faceți un duș fierbinte înainte de culcare. ”Când vă încălziți rapid corpul la duș, declanșați procesul natural de termoreglare”, a declarat specialistul în neuro-științe Chelsie Rohrscheib, expert în somn din Australia și membru al Sleep Cycle Institute. Dușul fierbinte transmite creierului că este ora de somn, iar rezultatul este că pătura va deveni o oază confortabilă, nu o oală sub presiune.

Trecerea de la păturile de primăvara la nimic, treptat. Dacă trecerea de la pătura mai groasă la nimic este prea bruscă, experții vă sfătuiesc ca trecerea să se facă în mod treptat, pe parcursul mai multor nopți.

"Acest lucru îi oferă creierului tău timp să se adapteze la diferența de greutate, pe măsură ce schimbi păturile cu unele mai subțiri și care respiră mai ușor", a spus Wermter.

Dormiți în chiloți. Acolo unde situația o permite, este recomandat dormitul în lenjeria intimă, deoarece pijamalele pot reține căldura și pot fi dificil de scos în timpul somnului fără ca acesta să fie întrerupt.

Folosiți perne răcoritoare. Temperatura creierului trebuie să scadă cu 1 sau 2 grade înainte de a putea adormi, a spus Rohrscheib. În mediile fierbinți, acest lucru poate fi un lucru dificil. Pernele de răcire sunt o modalitate convenabilă de a accelera procesul, precum și de a crește probabilitatea că veți rămâne adormit.

Descoperiți-vă picioarele. Cercetările sugerează că păstrarea picioarelor răcoroase - să spunem, băgându-le în apă rece înainte de culcare sau scoțându-le de sub pătură - poate ajuta la scăderea temperaturii generale a corpului dumneavoastră.

Acordă-ți puțin spațiu. Dormitul aproape de partenerul dumneavoastră poate amplifica indicele de căldură, a spus Wermter. Dacă patul este suficient de mare, oferiți-vă suficient spațiu pentru a vă regla mai bine temperaturile individuale ale corpului.

Vezi și: Ațipitul frecvent, un motiv de îngrijorare. Riscul de AVC, în creștere cu 24%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel