Această metodă simplă ne ajută să...
De regulă, spune Dr Gabriel Mitulescu, reputat chirurg și Doctor în Științe Medicale de la Spitalul Clinic Sanador, în pelvis nu prea contează de la ce organ a pornit cancerul, ci dacă el s-a extins la celelalte organe din această cavitate, pentru că atunci trebuie scoase toate, prin exenterație.
„Să știți că nu prea sunt separate, așa, pe organe, pentru că toate cancerele din pelvis, indiferent de punctul de plecare, pot avea această evoluție masiv invazivă locală, această evoluție locală agresivă îndelungată. Din sistemul urinar, în general, sunt cancerele de vezică urinară sau de prostată, mai rar cancerele ureterelor terminale, dar în egală măsură sursă sunt și cancerele sistemului genital feminin, cancerele rectale pot avea această evoluție”, a arătat chirurgul.
În cazul în care cancerul s-a extins la toate organele din această zonă, atunci se practică un tip de intervenție chirurgicală majoră.
„Toate organele din pelvis se scot în cadrul unei exenterații. Se scoate vezica urinară, se scot uterul, trompele, ovarele și anexele, uneori vaginul și vulva, rectul cu canalul anal, partea terminală a ureterelor, deci tot ce este în pelvis, plus alte organe care accidental pot fi invadate de cancer, cum ar fi partea dreaptă a colonului, părți de intestin subțire și așa mai departe”, arată dr Gabriel Mitulescu.
Evident că odată scoase aceste organe și căi naturale de excreție și urinare, ele trebuie reconstituite, pentru ca pacientul să poată elimina din organism toxinele, urina, fecalele. Iată cum se face reconstrucția în cazul în care trebuie reconstruită funcția urinară:
„Sigur că după această rezecție agresivă, pe undeva trebuie să se asigure funcția excretorie urinară, pe undeva cea excretorie digestivă, cea fecală. În ceea ce privește reconstrucția urinară, există mai multe modalități. Spre exemplu, se aduc cele două uretere la piele, se face ureterostomia cutanată simplă, când sunt aduse direct ureterele, se poate media, dacă ureterele rămân prea scurte, printr-un conduct non-continent de tip o porțiune de intestin subțire, se pot face reconstrucții continente din intestinul gros și partea terminală a ileonului, sau se poate și să nu facem derivație urinară, sunt situații în care ureterele sunt insuficient pentru a ajunge, și atunci se închid amândouă ureterele și se montează niște nefrostome, adică niște tuburi care se pun prin spate, în rinichi, pe unde se va evacua urina. În cazuri extreme, există și posibilitatea extirpării celor doi rinichi, pentru că pacientul va putea în continuare supraviețui prin dializă. Deci, se pot face multe”, a detaliat dr Gabriel Mitulescu.
O ultimă variantă a reconstrucție este cea aproape de cea naturală, dar pentru asta trebuie ca anumite structuri din pelvis să poată fi păstrate.
„O cale naturală, dacă se face o exenterație pelvină totală adevărată, nu mai există cale naturală, pentru că de regulă se scoate și uretra și atunci nu mai avem cum să reconstruim. Sigur că se pot menține părți din organe, colul vezical cu uretra, atunci se pot reconstrui. Din intestinul gros sau intestinul subțire se poate reconstrui vezica urinară, totul e să ai uretră și cu mecanismul de continență, pentru că dacă nu e continent degeaba reconstrucția se face pe cale naturală. La fel este și în cazul intestinului gros. (...) În general, pelvisul permite o evoluție particulară în sensul ăsta, pentru că între organele din pelvis există un țesut lax conjunctiv care permite o progresie ușoară a țesutului tumoral, vascularizația este extrem de bogată în pelvis și este un factor decisiv în creșterea tumorilor. (...) Evoluția acesta atât de agresivă permite și un abord terapeutic. Pentru că singura șansă în cazul acestor bolnavi cu tumori așa avansate rămâne chirurgia. Tratamentul citostatic în cazul unor tumori mari invazive este absolut ineficient, tratamentul prin iradiere poate cel mult să pregătească o operație. Singura șansă a acestor bolnavi este extirparea chirurgicală fără țesut restant, adică esența este să nu rămână dacă se poate nicio celulă neoplazică, și atunci există șansa chiar și de vindecare a acestor pacienți”, a continuat dr Gabriel Mitulescu.
Ce cancere dau cel mai des astfel de metastaze locale pelvine și cum se poate reconstrui funcția de excreție, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...