În lumea relațiilor și a vieții...
Apa de la robinet poate conține microplastice. Este un fenomen îngrijorător care ia amploare și nu mai poate fi oprit. Inclusiv în placenta umană s-a descoperit microplastic.
Astfel, cele mai noi studii arată faptă că ar trebui să fierbem apa înainte de a o consuma. Un nou studiu susține că fierberea apei de la robinet poate elimina aproape toată cantitatea de microplastic.
Cercetătorii au descoperit că pur și simplu fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce aproape 90 la sută din cantitatea de microplastic.
Plasticul poate provoca tulburări metabolice precum diabetul. Pur și simplu fierberea apei de la robinet poate elimina aproape toată cantitatea de microplastic din ea, susține un nou studiu. Particulele de microplastic provin din numeroase surse și sunt ingerate și absorbite în fluxul sanguin, putând provoca tulburări metabolice precum diabetul.
De asemenea, acestea pot perturba răspunsurile imune și pot afecta sistemul nervos, sistemul reproducător și cel de dezvoltare. Cercetătorii au descoperit că pur și simplu fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce aproape 90 la sută dintre particulele de microplastic (NMP) prezente.
Studiul a arătat că, odată cu creșterea temperaturii apei la fierberea apei dure, bogată în minerale, se formează o substanță prăfoasă cunoscută sub numele de tartar sau carbonat de calciu care înconjoară particulele de plastic.
Profesorul Eddy Zeng de la Poluarea Mediului și Sănătate din cadrul Universității Jinan din Guangzhou, China, a explicat că putem folosi un simplu fitru de cafea pentru a strecura apa.
"În timp, aceste incrustații s-ar putea acumula ca un tartar obișnuit, moment în care ar putea fi îndepărtate pentru a elimina cantitățile de microplastic. Sugerez ca orice incrustații rămase în apă ar putea fi îndepărtate prin trecerea acesteia printr-un filtru simplu, precum un filtru de cafea", a spus prof. Eddy Zeng.
Cercetarea a fost publicată în revista ACS Environmental Science & Technology Letters. Cercetătorii au colectat mostre de apă de la robinet din Guangzhou și le-au amestecat cu diferite cantități microplastice. Mostrele au fost fierte timp de cinci minute și lăsate să se răcească.
Apoi, echipa a măsurat conținutul de plastic care plutește liber. Rezultatele au arătat că în apa mai dură de 300 de miligrame de tartar pe litru, până la 90 la sută dintre microplasticele care pluteau liber au fost eliminate după fierbere.
În mostrele de apă mai puțin dură de mai puțin de 60 de miligrame pe litru, s-a constatat că aproximativ 25 la sută dintre microplastice au fost eliminate. Particulele ar putea avea un diametru de la o mie de milimetri până la cinci milimetri.
Microplastic - FOTO: Freepik@kdekiara
Studiile actuale sugerează că ingestia acestor particule ar putea afecta sănătatea intestinului. Unele sisteme de filtrare captează microplasticele, dar sunt necesare metode ieftine pentru a reduce semnificativ consumul uman de plastic.
În unele țări asiatice, consumul de apă fiartă este o tradiție străveche și este presupus că este benefic pentru sănătatea umană, deoarece fierberea poate elimina unele substanțe chimice și cele mai multe substanțe biologice. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea oferi o metodă simplă, dar eficientă, de reducere a consumului de microplastice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
În lumea relațiilor și a vieții...
Stilul de viață activ, indiferent de...
Adoptarea unui stil de viață sănătos,...
Chimioterapia înainte de operație -...
Dacă vrei să slăbești și dacă-ți vine...
1 din 8 femei se va confrunta cu...
Cafeaua instant este o alegere comodă...
Un nou studiu asociază infecțiile...