De ce apar tumorile vezicii urinare. Explică dr Gheorghe Niță

Dr Gheorghe Niță. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Gheorghe Niță, reputat chirurg urolog, a explicat la Dicționar Medical cum și de ce apar tumorile vezicii urinare, cum se pune diagnosticul și cum se tratează acestea.

”Tumorile vezicii urinare reprezintă dezvoltarea în interiorul vezicii urinare a unui țesut care nu este un țesut normal. Ele apar din cauza unor factori de mediu - cel mai frecvent incriminat în dezvoltarea tumorilor vezicii urinare este fumatul. Cei mai mulți pacienți care au tumori vezicale sunt fumători. Dar nu e doar fumatul. Sunt și alte substanțe din industria petrolieră, din industria chimică, din textile, pielărie, tot ce înseamnă factori chimici care sunt, de cele mai multe ori, inhalați acolo în sânge și care se elimină prin urină și care pot să ducă la apariția tumorilor vezicale”, afirmă medicul Gheorghe Niță, apreciat chirurg urolog.

Invitat la emisiunea Dicționar Medical, acesta a amintit că sunt unele tumori condiționate de factori genetici cum e cazul cancerului de prostată, cancerului de colon.

”Sunt niște predispoziții familiale pentru a face anumite tipuri de cancer, dar nu e cazul tumorii de vezică urinară. De regulă, ea este determinată de factorul de mediu. Trebuie să luăm în calcul și fumatul pasiv, nu doar fumatul activ. 

La unii pacienți nu identificăm nicio cauză, deși ne putem gândi la consumul, de ani de zile, a unei ape care este infectată. Spre exemplu: un pacient care a trăit la țară și a băut, ani de zile, apă dintr-o fântână, care era considerată ca find foarte bună, foarte gustoasă, rece, dar pe care nimeni nu a analizat-o și poate că acolo erau nitriți prezenți, poate că era cu apă infectată, pesticide deversate, care, de-a lungul timpului, s-au evacuat prin urină și pot să ducă la formarea tumorilor vezicale”, explică medicul Gheorghe Niță.

Acesta a semnalat că și apa îmbuteliată în plastic, menținută la temperaturi nepotrivite vara poate să îmbolnăvească.

”Plasticul - acum se folosește pe scară largă; sperăm să fie din ce în ce mai puțin; depozitarea apei în sticle de plastic - nu e total inert și mai ales la expunerea la temperaturi înalte - în timpul verii, este păstrată o sticlă de plastic la temperaturi inadecvate, temperaturi care ajung la 40-50 de grade în cine știi ce hală care se încinge foarte tare. Apa aceea nu mai e adecvată”, susține doctorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel