Cum știi că ai mâncat DDT. Ciuhodaru arată primele semne: De cancer și de intoxicația din apă și mâncare nu te poți feri

cancer - FOTO: Freepik@kuprevich
EXCLUSIV
Otrava din farfurie, o campanie DC Medical : Cancer la farfurie. Asta consumăm zilnic fără ca măcar să știm. Ce este, de fapt, DDT-ul, substanța care a fost interzisă de mai bine de 30 de ani. 

Zilnic consumăm substanțe cancerigene fără ca măcar să știm. DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970. Este cunoscut pentru proprietățile sale insecticide puternice și pentru eficacitatea sa în controlul unor insecte transmițătoare de boli, cum ar fi țânțarii care răspândesc malaria și febra dengue.

Interzis de zeci de ani

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt riscurile acestei substanțe care a fost interzisă de mai bine de 30 de ani. 

"Din 1985 e interzisă în România, e pesticid. Nu are ce să caute pe plantele și legumele din România. Pesticidele sunt potențial toxice. E folosit pentru a combate insectele. Prin anii '70 în țările industrializate a fost interzis, iar apoi a fost interzis și în România. 

Vezi și: Semințele care scad rapid nivelul colesterolului. Reduc inflamația, nivelul zahărului din sânge și previn ateroscleroza

Cum ne afectează

Alimente contaminate - FOTO: Freepik

Depinde cum intră în organism. Dacă e pe cale inhalatorie, cea mai periculoasă, dar poate fi expunere orală, dar și la nivelul pielii. Poate să fie o formă severă care poate provoca grețuri, vărsături, dureri abdominale, spasme musculare, transpirație abudentă, convulsii, până la stop cardiac. 

Nici expunerea cronică nu e grozavă, adică doze mici repetate, adică provoacă durere de cap, grețuri, vărsături, amețeli, pierderea poftei de mâncare, transpirație excesivă, imunotoxicitate. Este chiar și perturbator de sistem endocrin, fiind slab estrogen. Perturbă activitate tiroidei, a hipofizei, poate da tulburări de reproducere.

Poate da tulburări renale și neurotoxice. Poate provoca cancer de sân și nu numai. În ceea ce privește efectele neurologice la dozele mici sunt legate de un nou sindrom neurotoxic debilitant, adică sindromul X", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Cum știi că ești bipolar și cum recunoști un bipolar. Radu Leca: Starea unui bipolar se schimbă cu o viteză fantastică. Diferențele sunt evidente

Cum putem preveni intoxicația cu DDT

Prevenirea intoxicației cu DDT implică o serie de măsuri care pot fi luate la nivel individual, comunitar și guvernamental.

"Trebuie să încercăm să reducem cantitatea de pesticide de pe fructe, legume. Măcar să fie spălate abundent, le dăm coaja la o parte. 

În momentul în care apare o astfel de simptomatologie, care poate să fie insidioasă, în intoxicația cronică cu doze mici, repetate, diagnosticul este foarte dificil, lucrurile ar trebui să meargă la o evaluare corectă, complexă și completă, iar nu ar trebui să omitem faptul că atunci când se face anamneza, ar fi bine de precizat ce, cum și de unde mâncăm.

Unele dintre aceste substanțe modifică sângele, iar altele nu modifică sângele. E mai dificil. De cancerul și de intoxicația din apă și mâncare nu te poți feri",  mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Vezi și: Ceața cerebrală este mai comună decât crezi. Ce presupun diagnosticul și tratamentul

Ce trebuie să faci dacă crezi că te-ai intoxicat cu pesticide

Intoxicația cu DDT poate avea diverse simptome și semne, iar acestea pot varia în funcție de nivelul și durata expunerii, precum și de sensibilitatea individuală. Iată câteva simptome și semne comune care pot indica intoxicația cu DDT.

"În urgență acută cu risc vital, înseamnă trei lucruri esențiale: 

- prezentarea rapidă la spital

- trebuie să se facă decontaminare. Dacă toxicul a intrat prin piele, se spală, dacă a fost ingerat, se face spălătură gastrică. Dacă e respirator, se asigură suportul.

- trebuie făcut antidot, acolo unde există

În momentul în care sunt mai multe persoane care consumă același aliment și apare o simptomatologie digestivă sau neurologică, e un semnal de alarmă că poate fi și un astfel de toxic și trebuie făcută o evaluare la toți membrii familiei sau grupului care au consumat așa ceva. 

Intoxicația cronică, adică cu doze mici repetate, are pe termen lung potențial cancerigen",  a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel