Dan Zaharescu, ARPIM: Inovația în medicină și sistemul românesc de sănătate la Interviurile DC Medical

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM. Foto: DC MEDICAL
Invitatul de astăzi al Interviurilor DC Medical este Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. În emisiunea care va fi transmisă de la ora 12.00, pe pagina de Facebook și canalul de Youtube ale DC Medical, el va explica cât din medicina inovatoare, de ultimă oră, este la dispoziția pacienților români și de ce nu ajung la pacienți toate aceste medicamente care vindecă boli cândva considerate a fi o sentință la moarte.

ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, care are acum 28 de membri -, reprezentată astăzi la Interviurile DC Medical, de directorul executiv Dan Zaharescu, reunește marile companii farmaceutice internaționale.

Este vorba de „Big Pharma”, acele companii care investesc sume inimaginabile în cercetare și care scot pe piață medicamente inovatoare. Vorbim de terapii care, spre exemplu, vindecă în zilele noastre unele forme de cancer sau măresc cu foarte mult speranța de viață a unor oameni care mai avea poate doar câteva luni de trăit. Sunt zeci, poate sute de terapii care nu sunt la dispoziția pacienților români.

Lanțul deșertăciunilor care păgubește pacientul

De ce? E o întrebare simplă și firească. Răspunsul, însă, e unul extrem de complicat. Pentru că în sistemul sanitar românesc se cumulează mai multe lucruri proaste care, în final, fac ca pacienții să nu aibă acces la multe dintre aceste terapii salvatoare.

În emisiunea de astăzi, care va fi transmisă de la ora 12.00, pe pagina de Facebook și canalul de Youtube ale DC Medical, Dan Zaharescu va elucida multe dintre aceste piedici.

El va vorbi, printre altele, de bugetul mult prea sărac alocat pentru medicamente, de procedurile greoaie prin care acestea ajung la pacienți și de lipsa studiilor clinice – care ar fi, pentru mulți români, o șansă la viață -, de taxele impuse companiilor farmaceutice – în mod special taxa clawback - și, nu în ultimul rând, de modul defectuos de stabilire a prețurilor medicamentelor și de presiunea suplimentară pusă pe industria inovatoare, de Codul Fiscal.

Ulterior, emisiunea va putea fi urmărită și aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel