Cuperoza, interdicție la solar: ce opțiuni sunt, explică medicul dermatolog 

Cuperoza, interdicție la solar
EXCLUSIV
Cuperoza este o afecțiune care presupune anumite interdicții. Una dintre acestea se referă la expunerea la solar, unde razele ultraviolete pot accentua afecțiunea. Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog, trainer și speaker internațional pentru botox și acid hialuronic, a vorbit la Dicționar Medical despre acest subiect.

Solarul în exces este contraindicat oricui, însă pentru pacienții care suferă de cuperoză, expunerea este mai riscantă.

Dr Viviana Iordache, medic dermatolog, a explicat ce se întâmplă cu vasele de sânge afectate de cuperoză, atunci când sunt expuse la ultraviolete.

„În ceea ce privește solarul, orice ultraviolet va produce măcinarea colagenului și va produce degradarea epidermului, ceea ce va face ca inclusiv vasele acelea mici, la nivelul superficial să fie afectate și să îmbătrânească înainte de pacientul respectiv, de ceea în niciun caz nu o să găsiți un medic dermatolog care să trimită pacienții către solar și în niciun caz către abuz. Oamenii nu înțeleg cum e cu „mai binele” care devine dușmanul „binelui””, a arătat medicul, completând că există soluții precum cremele autobronzante, care sunt inofensive. Totuși, numai în anumite situații.

„Colorarea din spray-uri sau creme de la farmacie sau de la cosmetică e mult mai acceptabilă pentru pacientul cu cuperoză, atâta timp cât nu are intoleranță la ea. Pentru că, din nefericire, din cauza afecțiunii, cuperoza presupune că distrugerea patului vascular care ar trebui să irige pielea (dacă ne mai amintim din cărțile de anatomie, pozele acelea cu secțiunea din piele), că vasele există până în dermul mediu. Deasupra lui există dermul superficial, papilar, există membrana bazală și există epidermul. Toți aceștia se hrănesc prin imbibiție. Exact ca un burețel. Și, atunci, dacă vasul acela este dilatat sau spart sau sângele nu merge corect, nu ajung la nivelele superioare nici mâncarea, nici oxigenul și nu se duc înapoi nici reziduurile metabolice. Drept care, o mare parte din acești pacienți fac ceea ce numim noi intoleranță cosmetică”, a mai spus medicul.

Despre intoleranța la cosmetică a mai arătat cât de periculos este să ne autodiagnosticăm de pe internet, sau să ne tratăm „după ureche”.

„Intoleranța cosmetică, de multe ori greșit diagnosticate ca dermatite, fie iritative fie alergice și uneori chiar greșit tratate, mai ales când sunt auto tratate și în al doilea rând, din nefericire, nația asta este o nație foarte stoică. De multe ori pacienții noștri, în momentul în care un tratament le produce durere sau disconfort, consideră că funcționează. Din nefericire, la cuperoză nu există „așa trebuie”. Dacă un produs, indiferent că este recomandat de către medicul dermatolog sau l-am cumpărat „după ureche” și ne produce usturime, mâncărime, accentuarea roșeții, nu ni se potrivește, nu este tolerat de noi. Nu înseamnă că e un produs prost”, a mai arătat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel