Caracterizate de lipsa unui...
Timiditatea poate fi descrisă drept un sentiment de frică sau disconfort cauzat de situații noi sau de interacțiuni cu străini. Această frică poate inhiba capacitatea unei persoane de a face sau de a exprima ceea ce vrea și deseori poate preveni formarea de relații sănătoase. Timiditatea este legată de stima de sine scăzută și poate fi una dintre cauzele anxietății sociale.
Planta pe care trebuie să o ai în casă. Purifică aerul, aduce noroc și atrage energiile pozitive
Introversia și timidatatea nu înseamnă același lucru. Un extrovertit se uită în afară, la mediul înconjurător și la persoanele din jurul său, în timp ce un introvertit privește lumea printr-o lentilă interioară. Timiditatea de multe ori se manifestă când te simți inconfortabil sau stânjenit în preajma celorlalți dacă te afli în centrul atenției și începi să îți faci griji despre ceea ce cred alții despre tine. Nu este exclus ca o persoană să aibă un caracter atât extrovertit cât și introvertit.
Timiditatea devine o problemă dacă ne afectează capacitatea de a face față obstacolelor vieții. De exemplu dacă ne chinuim să ne facem prieteni, daca ne simțim constant singuri si deconectați sau dacă observăm că ne afectează cariera profesională. Poate fi considerată o problemă daca ne afectează starea mintală, cum ar fi urmatoarele cazuri:
1. Abuzul de substanțe legat de timiditate
Persoanele timide riscă să cadă pradă abuzului de droguri sau dependenței de alcool deoarecere aceste lucruri pot fi folosite să îi ajute la socializare. Numeroase studii arată ca băuturile alcoolice și consumul de droguri poate fi influențat de dorința unei persoane timide de a se integra mai bine in diverse grupuri sociale.
Un studiu din 2021 care analizează problemele legate de alcool la studenții universitari a identificat că studenții timizi erau mai predispuși să bea prea mult, deoarece erau mai concentrați pe modul în care îi percep ceilalți. Acest lucru i-a făcut mai susceptibili la normele sociale.
2. Acceptarea relațiilor nesănătoase
Oamenii timizi sunt, de asemenea, expuși riscului de a fi folosiți sau manipulați de alții sau se pot trezi implicați în relații toxice care nu oferă afecțiune sau sprijin emoțional. Acest lucru se întâmplă deoarecere atunci când suntem timizi de multe ori îi lăsăm pe alții să ne aleagă, în loc să luăm inițiativa de a încerca să ne conectăm cu oamenii pe care îi dorim cu adevărat în viața noastră.
Și odată implicați într-o relație toxică s-ar putea să nu avem curajul să vorbim sau să ne îndepărtăm chiar dacă în sinea noastră știm că ar trebui.
3. Întâmpinăm dificultate în atingerea obiectivelor
Dacă îi permitem timidității să ne rețină din a ne exprima opiniile și ideile atunci vom observa în timp cum ne sunt afectate relațiile sociale, cariera și obiectivele personale. Acestea vor conduce la probleme financiare, furie și în general stări proaste de dispoiziție, potrivit HarleyTherapy
4. Timiditatea la adulți poate conduce la anxietate și depresie
Dacă avem relații toxice sau dificile și ne luptăm constant cu toate obstacolele care ne apar în față putem ajunge cu o stimă de sine scăzută. Acest lucru, după o perioadă de timp îndelungată este unul dintre cele mai raportate semnde de depresie.
5. Dependența de internet
O problemă modernă a persoanelor timide este dependența de internet. Un studiu asupra elevilor din clasele gimnaziale a constatat că persoanele timide consideră interacțiunile online mai usoare decât cele față în față și acest lucru, cuplat cu un stil de viață sedentar poate conduce la o dependență de internet și o stimă de sine scăzută.
Există șanse să aveți și manifestări fizice de anxietate, cum ar fi bătăile inimii crescute, crampe stomacale sau greață. Aceste cauze de stres vă pot convinge să faceți tot posibilul sa evitați situațiile sociale. Este puțin probabil ca anxietatea socială să se îmbunătățească singură, dar răspunde bine la tratamente precum terapia TCC.
Antidepresivele și medicamentele anti-anxietate au fost în mod tradițional prescrise persoanelor cu timiditate severă sau tulburări de fobie socială. Dar noi studii arată că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tratament mai eficient al timidității decât medicamentele.
Acest tip de terapie se concentrează pe relația dintre gândurile și comportamentele tale, iar imiditatea este un comportament care este adesea înrădăcinat în percepții greșite, numite „distorsiuni cognitive”.
Chiar dacă ne naștem mai predispuși genetic la o anumită trăsătură de caracter, acea trăsătură va deveni sau nu predominantă, în funcție de experiențele prin care trăim. Astfel de experiențe pot conduce la dezvoltarea unui comportament introvertit manifestat prin timiditate la adulți.
Un părinte care împiedică un copil să experimenteze eșecul sau respingerea îi anuleaza șansa de a dezvolta rezistență și exagerează importanța acestor eșecuri obișnuite. Experiențele dificile din viața unui copil, precum tachinarea, intimidarea sau a fi preceput ca „diferit" pot avea cu siguranță un efect. De asemenea experiențele de viață traumatice precum divorțul, pierderea unui loc de muncă, dificultățile financiare sau boala pot lăsa pe cineva să-și pună la îndoiala valoarea și stima de sine.
Pe lângă tratamentul folosind medicamente prescrise de către un psihiatru o altă abordare este psihoterapia. În sedințele de terapie comporatmentală, pacienții sunt puși în situații producătoare de anxietate pentru a-și înfrânge temerile.
Așadar, se pare că discutia despre acest element comportamental ajută iar din ce în ce mai mulți experți în fobie socială consideră grupurile de chat utile pentru pacienții care suferă de anxietate socială sau timiditate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...