Cum se face o endoscopie digestivă superioară. Dr Bogdan Marțian: identifică tumora și o biopsiază

Rezultate analize
EXCLUSIV
Dr Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, cum se face o endoscopie digestivă superioară și la ce ajută.

”Endoscopia digestivă superioară este un procedeu invaziv, dar de o invazivitate minoră, cu condiția să fie făcut în situații de confort a pacientului. Asta înseamnă sub o anestezie. Anestezie intravenoasă, anestezie generală, nu e nimic sofisticat, dar trebui făcut în prezența unui medic anestezist de către un gastroenterolog calificat. În situația asta, endoscopia digestivă superioară nu e atât de non-confortabilă”, explică dr Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, la Interviurile DC News și DC Medical.

Sanador

Acest procedeu, continuă explicația dr Marțian, ”identifică tumora sau leziunea și o și biopsiază, obligatoriu. Ciupește din leziune și materialul care este recoltat se urmărește la microscop după ce e preparat într-un anume fel”.

”Endoscopia poate să ne spună localizarea, care este foarte importantă pentru stadializare. Poate să ne spună dimensiunile, lucru foarte important pentru stadializare, și aspectul. (...) După ce avem rezultatul anatomo-patologic și știm că este vorba de un cancer, trebuie să știm cam ce fel de cancer ar putea fi. Și pentru asta se fac niște investigații care se numesc imunohistochimii. În cadrul acestora se pot depista și genele de care vorbeam mai devreme (n. r. gene care predispun la cancer), diferite modificări genetice care pot conduce către tipuri particulare de cancere, care pot avea un tip particular de conduită terapeutică. Un cancer care nu este foarte invaziv, este într-un stadiu mai mic, mai de început, dacă face parte din cancerele cu risc crescut poate să schimbe conduita terapeutică, poate să sugereze sau să recomande o terapie premergătoare chirurgiei. Nu neapărat chirurgie, deși cancerul este într-un stadiu incipient”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel