Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
În prag de sezon cald, oamenii se confruntă deseori cu problema mirosului neplăcut din axile, cauzat de bacteriile care descompun transpirația. Pentru a combate eficient această problemă, experții recomandă acidul azelaic ca soluție blândă și eficace.
Dr. Georgiana Gheba, specialist în dermatologie, a împărtășit care este substanța care nu doar neutralizează mirosurile, dar are și proprietăți antibacteriene, fiind astfel ideal pentru pielea sensibilă, inclusiv cea afectată de rozacee.
"Cum să scapi de mirosul de transpirație.Vine căldura. Cum poți neutraliza rapid mirosul care vine din axile…Nu vorbesc de acidul glicolic și nici despre botox, care este o super-variantă care blochează totul. Vorbesc despre unul dintre cele mai bine tolerate ingrediente care merge și pentru cea mai intolerantă piele, chiar rozacee și are și efect antibacterian.
Știm că, de fapt, mirosul e dat de bacteriile care mănâncă transpirația și răspunsul e: acidul azelaic. Poate fi folosit zilnic pentru că e foarte blând", a explicat dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog, într-un clip postat pe TikTok.
Produsele ce conțin acid azelaic sunt disponibile în diverse formule, inclusiv creme și deodorante, fiind potrivite pentru utilizare zilnică în rutina de îngrijire personală. În acest fel, oamenii pot să se bucure de prospețime și confort pe tot parcursul zilei, fără a compromite sănătatea pielii lor sensibile.
Miros de transpirație - FOTO: Freepik@standret
Acidul azelaic este o substanță organică, cu formula chimică HOOC-(CH2)7-COOH. Este un acid dicarboxilic natural, ce poate fi obținut fie sintetic, fie din surse naturale precum grăsimi animale și vegetale. Acidul azelaic are diverse aplicații în medicină și cosmetice datorită proprietăților sale benefice pentru piele.
În medicină, acidul azelaic este utilizat în special pentru tratamentul acneei și al rozaceei (o afecțiune inflamatorie a pielii). Acționează prin reducerea inflamației și a bacteriilor care cauzează acnee.
În cosmetice, acidul azelaic este apreciat pentru capacitatea sa de a uniformiza tonul pielii, de a reduce hiperpigmentarea (petele întunecate) și de a îmbunătăți textura pielii. De asemenea, are proprietăți antioxidante, ceea ce îl face util în protejarea pielii împotriva stresului oxidativ.
Acidul azelaic este în general bine tolerat de majoritatea persoanelor, dar în unele cazuri poate provoca iritații ușoare ale pielii. Este recomandabil să fie folosit sub supravegherea unui specialist, în special în concentrații mai mari sau în cazul pielii sensibile, potrivit Derm Collective.
Vezi și: Medicamentele care deshidratează. La ce să fii atent în această perioadă
Mirosul de transpirație apare când bacteriile de pe piele descompun sudoarea. Diferiți factori pot influența acest miros, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, condițiile de sănătate, stresul și hormonii. Pentru a reduce mirosul de transpirație puteți, de asemenea, să evitați anumite alimente care pot influența mirosul corpului, cum ar fi cele bogate în sulf sau condimentate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...