Cum să recunoști și să abordezi prieteniile unilaterale. De ce prieteniile unilaterale pot fi dăunătoare și când e cazul să le oprești

prietenii unilaterale Foto Freepik @prostooleh
Prieteniile unilaterale, în care eforturile egale, pot duce la epuizare emoțională și probleme de stima de sine, fiind esențial să le recunoaștem și să luăm măsuri pentru a menține relații sănătoase și echilibrate.

Prieteniile unilaterale pot apărea atunci când o persoană dă mereu, dar nu primește niciodată, ducând la sentimente de irealitate. Această dinamică poate fi dificil de detectat, mai ales dacă vă aflați în mijlocul ei.

Cu toate acestea, există modalități de a recunoaște și de a opri această dinamică. Înțelegerea cauzelor prieteniilor unilaterale și luarea de măsuri pentru a le remedia sau a le pune capăt vă poate ajuta să înțelegeți dinamica unei prietenii și cum să mențineți o relație sănătoasă.

Semne ale unei prietenii unilaterale

Relațiile unilaterale pot fi dificil de identificat, dar pot fi o problemă semnificativă într-o prietenie. Primul semn este lipsa de reciprocitate în comunicare, persoana în cauză întindând întotdeauna prima mâna.

Alte semne includ oferirea, dar niciodată primirea, absența atunci când este nevoie, contactarea doar atunci când este nevoie, inițierea conversațiilor și realizarea tuturor planurilor împreună.

Seth Eisenberg, un antrenor de abilități de relaționare, explică faptul că relațiile unilaterale pot duce la epuizare emoțională și lipsă de reciprocitate. Pentru a identifica relațiile unilaterale, analizați interacțiunile și puneți-vă întrebări cu privire la sprijinul emoțional pe care îl oferiți versus cel pe care îl primiți.

Fiți atenți la răspunsurile lor la problemele sau realizările voastre, deoarece acestea pot implica indiferență sau gelozie. Într-o prietenie sănătoasă și echilibrată, răspunsurile pot implica entuziasm și sărbătoare, în timp ce în prieteniile unilaterale, răspunsurile pot implica indiferență sau gelozie.

Acest tip de prietenie toxică poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și a valorii de sine.

Citește și: Cum să menții o relație între un optimist și un pesimist. Motivul pentru care diferențele de personalitate pot întări relațiile

Foto: Freepik

Efectele unei prietenii unilaterale

Prieteniile unilaterale pot avea efecte negative asupra sănătății emoționale și mentale a unei persoane, ducând la sentimente de singurătate, izolare și probleme legate de stima de sine. Sprijinul social este esențial pentru bunăstarea noastră mentală, iar atunci când o persoană nu este dedicată prieteniei, aceasta poate duce la sentimente de izolare și singurătate.

Relațiile unilaterale pot afecta, de asemenea, alte relații, deoarece investiția emoțională într-un prieten care nu depune la fel de mult efort poate duce la mai puțin timp și energie pentru cei care vă îngrijesc și vă susțin. Acest lucru poate crea o situație dezechilibrată în care o persoană vă respinge, lăsându-vă să vă simțiți izolat și singur.

Prieteniile de calitate vă pot ajuta să vă dezvoltați ca persoană, dar într-o prietenie unilaterală, cealaltă persoană culege toate beneficiile, în timp ce dumneavoastră primiți puțin sau nimic în schimb. Acest lucru poate duce la un ciclu în care tu devii sistemul de sprijin pentru creșterea altcuiva, dar tu nu primești aceleași oportunități de a-ți atinge potențialul.

Răul psihologic cauzat de prieteniile unilaterale poate dura mult timp după ce treci peste ele, lăsându-te să te simți cinic și sceptic cu privire la relații. Această teamă poate împiedica formarea unor prietenii sănătoase, autentice și reciproce, făcând mai dificilă întâlnirea cu persoane noi care ar putea să vă susțină.

Prieteniile sănătoase sunt o stradă cu două sensuri și toată lumea merită să se simtă apreciată și sprijinită. Abordarea dezechilibrului poate fie să consolideze prietenia, fie să creeze spațiu pentru conexiuni mai satisfăcătoare în viața ta.

Vezi și: Diferențele dintre neurodivergent, neurotipic și neurodivers. Impactul acestor diferențele cognitive în societate

Dinamica prieteniei unilaterale

Prieteniile unilaterale apar adesea din cauza modelelor de atașament timpurii, deoarece indivizii se pot suprasolicita în relații de prietenie fără a aștepta nimic în schimb. Acest dezechilibru poate duce la sentimente de epuizare și resentimente.

Pe de altă parte, unii oameni se obișnuiesc să fie îngrijiți fără să fie nevoie să le răspundă, ceea ce duce la un dezechilibru în care o persoană simte că depune în mod constant efort, în timp ce cealaltă doar se relaxează.

Munca emoțională dezechilibrată, care include activitatea mentală necesară pentru gestionarea sarcinilor și menținerea relațiilor, poate contribui, de asemenea, la prieteniile unilaterale.

Atunci când cealaltă persoană nu depune efort emoțional, persoana este lăsată să suporte singură sarcina mentală, ceea ce duce la sentimente de epuizare și resentimente.

Dezechilibrele de putere pot apărea, de asemenea, atunci când prietenul își asumă un rol dominant, ceea ce duce la sentimente de a fi un iubitor de oameni și de a încerca să câștige aprobarea lor.

Reciprocitatea slabă este crucială în toate tipurile de relații, deoarece o prietenie solidă este înrădăcinată în ideea schimbului reciproc de bunătate, sprijin, favoruri și efort. Într-o prietenie unilaterală, persoana poate simți că tot ceea ce face este să dea, să dea, să dea. Înțelegerea acestor factori poate ajuta la evitarea unor modele similare în viitor.

Cum să abordezi o astfel de prietenie

Prieteniile unilaterale pot fi dureroase și pot duce la dorința de a pleca. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a salva prietenia și a menține un echilibru mai sănătos.

Recunoașteți problema și nu fiți excesiv de sensibil sau meschin. Dacă vă simțiți constant subevaluat și secătuit de prietenie, aceste sentimente sunt valide. Examinați dinamica care joacă un rol și gândiți-vă dacă prietenul dvs. este conștient de dezechilibru. Ia în considerare modul în care tu și prietenul tău gestionați relațiile și fă un pas înapoi dacă oferi adesea prea mult din cauza atașamentului anxios.

Purtați o conversație cu prietenul respectiv dacă acesta pare să nu fie conștient de problemă. Abordați conversația cu empatie și asertivitate, concentrându-vă pe ceea ce simțiți în loc de acțiunile lor. Utilizați afirmații de tipul „simt” pentru a evita să păreți acuzator și pentru a reduce defensiva. Nu vă așteptați la o schimbare imediată, deoarece vechile obiceiuri adesea se schimbă greu. Aveți răbdare și dați-le șansa să se adapteze.

Solicitați sprijin specific, fiind direcți și specifici cu privire la tipul de sprijin de care aveți nevoie. Uneori, prietenii nu știu de ce aveți nevoie decât dacă le spuneți. Cereți ajutor sau sprijin specific, cum ar fi să vă verifice în această săptămână.

Fiți pregătiți să luați măsuri suplimentare prin evaluarea și ajustarea periodică a echilibrului prieteniei. Dacă dezechilibrul continuă, reconsiderați prietenia și luați în considerare valoarea generală a acesteia. Meritați persoane care să vă susțină și care sunt fericite să fie acolo când aveți nevoie de ele. Dacă prietenul nu vă oferă acest lucru, poate fi timpul să întrerupeți relația.

A avea grijă de tine înseamnă să renunți la unele prietenii, ceea ce nu înseamnă că ai eșuat, ci este un semn de creștere și respect de sine.

Când știi că e cazul să pui capăt unei prietenii unilaterale

Prieteniile pot să nu dureze pentru totdeauna, iar dacă nu se îmbunătățesc după stabilirea limitelor și comunicarea nevoilor, ar putea fi necesar să reevaluăm valoarea prieteniei. Este acceptabil să vă îndepărtați de relațiile care vă consumă mai mult decât vă oferă.

Pentru a renunța la o prietenie unilaterală, reduceți treptat interacțiunea socială și lăsați relația să se estompeze. Stabiliți limite cu prietenul, precizând că acesta este important, dar nu singurul. Încetați să mai luați legătura și mențineți limitele pentru a vă proteja de a nu se mai profita de dumneavoastră.

Concentrează-te pe alte prietenii, deoarece acestea pot oferi sprijin, pot consolida stima de sine și pot demonstra relații sănătoase, de susținere. Amintiți-vă că sfârșitul unei prietenii nu este niciodată ușor și este normal să vă simțiți supărat, trist sau să aveți o serie de emoții.

A da mai mult decât a primi într-o prietenie unilaterală poate fi epuizant din punct de vedere emoțional. Pentru a rezolva acest lucru, abordați dezechilibrul și reconsiderați prietenia. Relațiile sănătoase, echilibrate și de susținere sunt cruciale. Concentrează-te pe cultivarea unor prietenii care contează, în care ambele părți sunt prezente una pentru cealaltă, mai degrabă decât să investești energie în conexiuni cu sens unic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel