Cum să elimini mucegaiul de pe pereți. De ce contează tipul de vopsea. Cristian Oancea: Afectează groaznic plămânii

mucegaiul - FOTO: Freepik@Sundaylights
EXCLUSIV
Multe persoane se confruntă pe timpul iernii cu umiditate crescută în locuință. Acest lucru se reflect prin apariția mucegaiului, care potrivit medicilor este extrem de nociv pentru sănătate.

Umiditatea excesivă în locuință poate favoriza apariția mucegaiului, deoarece mucegaiul se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată. Mucegaiul se dezvoltă în medii cu umiditate ridicată, de obicei între 70% și 90%. Dacă nivelul de umiditate din locuință este prea mare, se creează un mediu propice pentru sporii de mucegai să se dezvolte și să se răspândească.

Ventilația slabă poate contribui la acumularea umidității în interiorul locuinței. O aerisire corespunzătoare asigură circulația aerului și eliminarea excesului de umiditate.

Scurgerile sau infiltrările de apă în perete, acoperiș sau podea pot crea puncte umede favorabile pentru dezvoltarea mucegaiului. Este important să se remedieze prompt astfel de probleme pentru a preveni acumularea excesivă de umiditate.

Activități precum gătitul, spălatul rufelor, băile frecvente și chiar respirația umană pot contribui la creșterea nivelului de umiditate în interiorul locuinței.

Vezi și: De asta se produce AVC-ul. Diana Mihalcea: Complet asimptomatic. Se inundă o parte din creier. Cedează

Cum eliminăm mucegaiul de pe pereți

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a dezvăluit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce putem face pentru a scăpa de mucegaiul de pe pereți.

”Când umiditatea este prea crescută sunt dezumidificatoare, mai ales la locuințele care au mucegai, Aspergillus și care afectează groaznic pe termen lung și scurt plămânii. Se recomandă să folosim dezumidificatoare și să recondiționăm acea încăpere cu soluții lavabile cu ioni de argint care împiedică mucegaiurile să se dezvolte”, a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Zugrăvit - FOTO: Freepik@EyeEM

Cum ne sunt afectați plămânii din cauza mucegaiului

Expunerea la mucegai în interiorul locuinței poate avea efecte adverse asupra sănătății, în special asupra sistemului respirator.

Alergii: Mulți oameni dezvoltă alergii la sporii de mucegai. Inhalarea acestor particule poate declanșa reacții alergice precum strănut, secreții nazale, ochi înroșiți și mâncărime. Irritarea căilor respiratorii: Inhalarea sporilor de mucegai poate irita căile respiratorii, inclusiv nasul, gâtul și bronhiile.

Vezi și: Ce simte, de fapt, o persoană aflată în comă. Care sunt șansele de recuperare ale pacienților care sunt în comă

Aceasta poate provoca simptome precum tuse, senzație de presiune în piept și dificultăți în respirație.

Infecții respiratorii: Mucegaiurile pot produce substanțe chimice toxice numite micotoxine. Inhalarea acestor micotoxine poate crește riscul de infecții respiratorii, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Agravarea astmului: Persoanele care suferă de astm pot experimenta agravarea simptomelor într-un mediu cu mucegai. Inhalarea sporilor de mucegai poate declanșa atacuri de astm și poate face gestionarea bolii mai dificilă.

Reacții inflamatorii: Existența mucegaiului în locuință poate provoca reacții inflamatorii în plămâni. Aceasta poate contribui la apariția sau agravarea unor probleme respiratorii cronice.

Infecții fungice: Existența mucegaiului poate crește riscul de infecții fungice pulmonare, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel