Cum o să arate COVID-19 peste 10 ani: copiii sunt o componentă cheie

Covid-19
Un nou studiu vorbește despre cum o să arate peste 10 ani COVID-19, boala care a declanșat pandemia.

Pandemia COVID-19 care a generat un haos în întreaga lume, făcând milioane de infecții și de morți, a schimbat lumea total față de cum o știam noi. Infecția COVID-19 încă ne mai sperie, în unele țări fiind încă situații critice. Însă lucrurile nu vor sta mereu așa. Oamenii de știință au realizat un studii în care încearcă să prevadă cum va evolua infecția cu acest virus care a oprit lumea în loc. Ei spun că se bazează pe calcule matematice și pe ceea ce se știe până acum despre transmiterea virusurilor.

Medicul Vasi Rădulescu a scris pe pagina sa despre studiul cercetătorilor privind evoluția acestui virus. 

Un nou studiu sugerează că virusul care a mutat planeta cu susul în jos și a generat pandemia COVID-19 ar putea deveni doar o răceală obișnuită și enervantă care provoacă strănut și tuse, în următorii 10 ani.

Cercetătorii au subliniat că proiecția se bazează pe modele matematice și nu pe o ghicire într-un glob de cristal. Dar, spun ei, având în vedere ceea ce se știe despre răspunsul imun uman la SARS-CoV-2 – este posibil ca agentul patogen să devină .

<Primul val este teribil pentru că ai un virus la care nimeni nu a fost expus încă>, a spus Fred Adler, cercetător principal în studiu. Dar pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt expuși – la virusul în sine sau la vaccinuri – sistemul imunitar uman se va adapta, iar severitatea tipică a COVID-19 ar putea scădea, a spus Adler.

Când oamenii se confruntă cu o formă ușoară, tind să transmită mai puține particule infecțioase pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, cazurile ușoare ar putea provoca pur și simplu alte cazuri ușoare, a spus Adler, profesor de matematică și științe biologice la Universitatea Utah din Salt Lake City.

Noțiunea că SARS-CoV-2 ar putea intra în rândul virușilor obișnuiți de răceală nu este nouă. Alte studii au arătat această posibilitate. Și, de fapt, există un posibil precedent istoric pentru acest scenariu, a spus Adler. Câteva coronavirusuri au circulat de mult printre oameni, provocând de obicei nimic mai mult decât o răceală și, adesea, niciun simptom.

Prin analize genetice, cercetătorii au descoperit că unul dintre aceste coronavirusuri – numit OC43 – ar fi putut fi transmis de la vaci la oameni în anii 1880, a spus Adler. Acest moment este interesant, a remarcat el, deoarece o pandemie cunoscută sub numele de „gripa rusă” a traversat globul începând din 1889, ucigând în final aproximativ 1 milion de oameni. După cum sugerează și numele, se presupunea că boala respectivă este gripă. Dar, a spus Adler, dovezile sugerează că ar fi fost cauzate de coronavirusuri care se transmit de la animale la oameni- iar un an mai târziu, a devenit o banală răceală sezonieră.

Pentru studiul actual, publicat recent în jurnalul Viruses, Adler și colegii săi au creat modele matematice folosind dovezi privind răspunsul imun uman la SARS-CoV-2. O parte a studiului este faptul că există probabil o relație tip <doză – răspuns> între gradul expunerii la virus și severitatea COVID-19: expunerea la mai puține particule virale înseamnă un caz mai ușor. Mulți oameni, prin infecție anterioară sau vaccinare, vor menține un anumit grad de imunitate care îi protejează împotriva COVID sever, limitând în același timp transmiterea de particule virale.

Adler a spus că o altă „componentă cheie” se referă la copii: este clar că, de regulă, fac doar forme ușoare de COVID-19. Deci, chiar pe măsură ce bebelușii se nasc și există o populație nou expusă la SARS-CoV-2, aceștia pot fi o sursă de infecții ușoare, cu .

Împreună, modelele cercetătorilor sugerează că acești factori ar putea împinge SARS-CoV-2 către <avirulență>, făcându-l doar un coronavirus obișnuit în următorii 10 ani. Speranța, a spus Adler, este că nu va mai necesita un vaccin. Această evoluție este posibilă, dar există și altele, a spus Jeffrey Shaman, profesor de științe ale sănătății mediului la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health din New York City, care a analizat concluziile.

 SARS-CoV-2 ar putea evolua spre ceva asemănător gripei sezoniere: formă relativ ușoară la majoritatea oamenilor, dar o cauză de spitalizări și decese în rândul persoanelor în vârstă și a celor cu anumite afecțiuni medicale. Șaman a avertizat că studiul actual este o „explorare a modului în care acest lucru ar putea evolua” și nimeni nu poate prezice viitorul. , a spus el, .

O statistică importantă de monitorizat, a remarcat Shaman, va fi proporția persoanelor diagnosticate cu COVID care mor din cauza acestuia. În acest moment, există încă multe necunoscute, inclusiv durata protecției oferită de vaccinare și infecția anterioare cu SRAS-CoV-2. Există, de asemenea, variantele noi și mai contagioase care au apărut pe măsură ce pandemia continuă. Dar, a spus Adler, nu doar virusurile se schimbă: sistemul imunitar uman învață și se adaptează – așa cum subliniază principiul din spatele vaccinării.

Adler a remarcat faptul că există mai mult de 100 de rhinovirusuri care se modifică în mod constant, dar provoacă în general doar congestie nazală și tuse. Cheia oricărei noi forme mutante de SARS-CoV-2, a spus el, este însă dacă aceasta este suficient de diferită de formele anterioare pentru a ne păcăli sistemul imunitar să nu o mai recunoască.

Spuse Șaman. – Ei bine, nu știm. Dar, a adăugat el, ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel