Cum îți dai seama că ai COVID-19. 4 modificări ale PIELII pe care ar trebui să nu le treci cu vederea

Depistarea acestor modificări ale pielii te poate ajuta să identifici mai devreme coronavirusul. 

Cele mai frecvente trei simptome ale coronavirusului sunt bine știute: febră, tuse seacă și pierderea gustului și a mirosului. În afara „simptomelor clasice”, au existat numeroase efecte secundare mai mici, dar încă frecvente, raportate de persoanele care au fost testate pozitiv pentru boală, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare și articulare, congestia nazală și oboseala.

Deși erupțiile cutanate sunt mai puțin frecvente decât alte simptome, este vital să știi cum COVID-19 poate afecta pielea.

Cele patru tipuri principale de erupții cutanate care apar la infecția cu coronavirus sunt:

1. Pete mici, roșii

Aceste tipuri de deformări ale pielii afectează în principal degetele de la picioare și tălpile picioarelor, motiv pentru care este posibil să fi auzit de ele sub un nume mai simplu de "degete COVID".

Cu toate acestea, un simptom al coronavirusului care nu a atras atâta atenție este varietatea erupțiilor pe care le poate provoca pe tot corpul. Acest tip de vezicule roșii, umflate, a fost observat mai frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, care sunt asimptomatici sau au doar simptome ușoare de COVID-19. 

O teorie sugerează că leziunile sunt declanșate de celulele sanguine deteriorate cauzate de răspunsul sistemului imunitar al organismului la infecția cu virus sau de mai multe mini cheaguri de sânge în degetele de la picioare.

2.  Erupție maculopapulară

Un studiu spaniol (pe 375 de pacienți cu modificări ale pielii legate de COVID) a constatat că 47% au prezentat acest tip de erupție cutanată.

Această erupție cutanată este asociată cu simptome mai severe ale COVID-19, întâlnite mai ales la pacienții de vârstă mijlocie până la vârstnici. Au durat adesea 7-18 zile, apărând la 20-36 zile după infecție.

3. Urticarie

Urticaria se manifestă la nivelul pielii, sub formă de erupții cutanate numite și papule sau mici umflături ale tegumentului care, de cele mai multe ori, sunt roșiatice și cu vârful albicios. Aceste papule apar în diferite zone ale corpului și provoacă prurit (mâncărimi) adesea inconfortabile și dificil de suportat.

Urticaria apare la pacienții de vârstă mijlocie și sunt asociate cu boli mai severe. Urticaria apare în urma infecțiilor, deoarece provoacă descompunerea celulelor, care apoi provoacă eliberarea de histamină prin sistemul imunitar. 

4. Leziuni veziculare – beșici

Asemănătoare din punct de vedere vizual cu varicela, leziunile veziculare sunt saci plini de lichid care se formează sub piele. În ceea ce privește coronavirusul, leziunile veziculare sunt cea mai neobișnuită erupție cutanată dintre cele enumerate, studiul spaniol menționat anterior arătând că doar 9% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au prezentat aceste leziuni. Ele apar adesea la pacienții cu boală ușoară, la aproximativ 14 zile de la infecția inițială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel