Cum îmbătrânim sănătos? Secretul stă în microbiom

Microbiomul intestinal
Microbiomul are un rol important în menținerea sănătății și ar ajuta la dezvoltarea de noi tratamente, susține un studiu recent.

Cercetătorul Hilde Groot de la Centrul Medical al Universității Groningen, Olanda, susține că studiul său recent nostru arată că microbiomul ar avea un un rol important în menținerea sănătății și i-ar ajuta pe specialiști să dezvolte noi tratamente.

Microbiomul intestinului uman reprezintă totalitatea microorganismelor (în general bacterii și organisme unicelulare numite arheea) și materialul lor genetic colectiv prezent în tractul digestiv. Studii la scară mică au sugerat o legătură între microbiomul intestinal și bolile individuale.

Studiul olandezilor a analizat, pentru prima dată,  mai multe boli și alte trăsături într-o singură cohortă - dezvăluind gradul uluitor în care microbiomul influențează sănătatea și sănătatea.

”Ceea ce mâncăm și bem este legat de conținutul de microbiomi, așa că am studiat legăturile cu carnea, cofeina și alcoolul. Am observat o relație între nivelurile crescute de metanobacterium și consumul de alcool mai des. Este important să subliniem că aceasta este o asociere, nu o relație de cauzalitate și este nevoie de mai multe cercetări.  (…) Având în vedere că rezultatele au fost observate într-o singură cohortă, acest lucru susține cu precauție ideea că microbiota și substanțele pe care le produc (numiți metaboliți) oferă legături între numeroase boli și afecțiuni. Descoperirile pot ajuta la identificarea căilor comune”, explică cercetătorul, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

În urma analizei datelor a 422.417 de persoane,  cu vârsta medie 57 de ani, iar 54% au fost femei, autorii studiului  au descoperit că nivelurile mai mari de unsprezece bacterii (estimate din datele genetice) au fost asociate cu un total de 28 de rezultate ale sănătății și ale bolilor. Iar acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică, atopia (tendința genetică de a dezvolta boli alergice precum astmul și eczema), frecvența aportului de alcool, tensiunea arterială ridicată, lipidele mari și indicele de masa corporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel