Cum identifici o persoană narcisistă. Care sunt simptomele ce stau la baza tulburării narcisiste de personalitate

Cum identifici o persoana narcisista Foto: Freepik @ gstockstudio
Cum identifici o persoană narcisistă. Această trăsătură poate afecta mai multe paliere ale vieții.

Tulburarea narcisistă de personalitate (TNP) implică un narcisism persistent care afectează toate aspectele vieții unei persoane. Cineva care este narcisist poate fi excesiv de preocupat de aspectul său fizic sau are puțin timp pentru a se concentra asupra celorlalți.

Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat un semn că cineva are tulburare de personalitate narcisistă (TNP). Oricine se poate comporta într-un mod egocentric în diverse momente din viața sa. TNP este o afecțiune de sănătate mintală cu trăsături care pot include o nevoie excesivă de atenție, un sentiment exagerat de importanță de sine și o lipsă de empatie.

Persoanelor cu TNP le este greu să nu se concentreze asupra lor și este posibil să nu recunoască faptul că fac acest lucru. TNP este o afecțiune pe termen lung care afectează în mod semnificativ relațiile și funcționarea emoțională a unei persoane.

Vezi și: Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. Ce se întâmplă cu apa după ce sunt spălate rufele

Ce este tulburarea narcisistă de personalitate?

O persoană cu tulburare narcisistă de personalitate poate avea un sentiment exagerat de importanță de sine.
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie (APA), TNP este o tulburare de personalitate care implică "un model de nevoie de admirație și lipsă de empatie față de ceilalți".

Persoanele cu TNP pot avea un simț grandios al importanței de sine și un sentiment de îndreptățire. Adesea le lipsește empatia și pot avea un interes scăzut în dezvoltarea unor relații intime cu ceilalți.

În timp ce o persoană cu TNP poate părea prea încrezătoare, ea are adesea o stimă de sine scăzută. În funcție de cât de severă este tulburarea lor, pot reacționa prost atunci când o persoană sau un eveniment le contestă sentimentul de superioritate.

Un studiu mai vechi din 2008, publicat în Journal of Clinical Psychiatry, estimează că 6,2% dintre oameni se confruntă cu TNP la un moment dat în viața lor. Ratele sunt mai mari în rândul bărbaților (7,7%) decât al femeilor (4,8%).

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă scorțișoară. Trendul online care afectează plămânii permanent

Semnele tulburării narcisiste de personalitate

Semnele tulburării de personalitate narcisistă sunt foarte variate și se prezintă diferit, în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte.

Persoanele cu TNP pot fi:

- Extrovertite sau izolate din punct de vedere social

- Lideri în industrie sau șomeri

- Să se autoadmiră sau să se disprețuiască

- Cetățeni model sau persoane implicate în activități antisociale

Prin urmare, poate fi dificil să recunoști o persoană cu TNP. Cu toate acestea, cea de-a cincea ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM-5) prezintă următoarele simptome:

1. Un sentiment exagerat de importanță de sine

A avea un sentiment grandios de importanță de sine este o caracteristică definitorie a TNP. Aceste persoane au un sentiment de superioritate față de ceilalți.

Nu este întotdeauna evident faptul că o persoană cu TNP se simte superioară celorlalți. Unele persoane cu TNP par încrezătoare și importante pentru sine, în timp ce altele pot părea nesigure și autoironice.

În ambele cazuri, însă, persoana respectivă crede cu tărie că este mai bună decât alții.

Ele pot insista să aibă tot ce este mai bun din toate sau să respingă lucrurile pe care le consideră sub nivelul lor, cum ar fi un loc de muncă banal. Cei cu TNP pot exagera sau minți în legătură cu realizările lor.

2. Lipsa de considerație pentru sentimentele și nevoile altor persoane

Deoarece cei cu TNP adesea nu au empatie pentru ceilalți, ei vor ignora în mod constant nevoile altor persoane. Adesea, le pasă foarte mult de ceea ce cred alții despre ei, dar în rest le poate fi greu să înțeleagă sau pur și simplu nu le pasă de sentimentele lor.

Persoanele cu TNP pot fi, de asemenea, antagoniste față de oameni din cauza acestei lipse de empatie, sau dacă cineva le contestă sentimentul de superioritate.

3. O nevoie constantă de atenție și admirație

Persoanele cu TNP au o nevoie profundă de atenție și admirație din partea celor din jur. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, se bazează pe alți oameni ca sursă de stimă de sine și nu au un sentiment definit de sine.

Cineva cu TNP poate manifesta un comportament de căutare a atenției pentru a obține admirația de care simte că are nevoie sau pe care o merită.

4. Tendința de a monopoliza conversațiile

Potrivit DSM-5, persoanele cu TNP manifestă puțin interes autentic față de experiențele celorlalți. Ca atare, cineva cu TNP poate domina conversațiile sau își poate pierde interesul pentru conversațiile care nu se învârt în jurul lor.

De asemenea, aceștia pot folosi relațiile pentru câștig personal.

5. Dificultatea de a primi critici și de a-și regla comportamentul

Cei cu TNP se luptă să accepte orice percep ca fiind o critică, deoarece acest lucru le poate afecta stima de sine și sentimentul de identitate. Aceștia se pot năpusti asupra persoanei care i-a jignit.

Este important de reținut că, pentru ca cineva să aibă TNP, aceste semne trebuie să fie trăsături constante ale personalității sale în toate situațiile. Ele nu pot fi rezultatul vârstei lor, al condițiilor de sănătate fizică sau al medicamentelor pe care le iau, potrivit Healthline.

Persoanele cu TNP au adesea și alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi:

- Dependență

- Tulburare bipolară

- Tulburare de personalitate antisocială

- Tulburarea de personalitate borderline

- Depresie

- Anxietate

- Gânduri sau comportamente suicidare

Comportamentul narcisist în relații

Persoanele cu TNP au adesea dificultăți în relațiile interpersonale. Ei pot găsi relațiile nesatisfăcătoare, mai ales atunci când ceilalți nu le acordă atenția sau admirația pe care cred că o merită.

Membrii familiei i-au descris pe cei dragi cu TNP ca fiind:

- Controlează

- Mereu nemulțumiți de ceilalți

- Irascibili

- Se grăbesc să dea vina pe alții

- Abuziv emoțional, fizic sau sexual

Este posibil ca altor persoane să nu le placă să fie în preajma celor cu TNP sau trăsături narcisiste din cauza modului în care se comportă în relații.

Este posibil ca cei cu TNP să nu-și ceară scuze sau să nu accepte vina atunci când greșesc. De asemenea, pot se enerveze repede, mai ales dacă au impresia că partenerul îi critică.

Ca urmare, poate fi o provocare să rămâi într-o relație cu cineva care are TNP. În unele cazuri, relațiile narcisiste pot fi nesănătoase sau chiar abuzive.

Se poate schimba un narcisist?

Deși nu există un tratament pentru TNP, tratamentul poate ajuta persoanele cu această tulburare să abordeze comportamentele care au un impact negativ asupra relațiilor lor.

Tratamentul pentru TNP este psihoterapia. Terapia individuală îi poate ajuta pe oameni să:

- Să își înțeleagă emoțiile și motivațiile

- Să își stabilească obiective realiste

- Să tolereze criticile și eșecurile

- Să relaționeze mai bine cu ceilalți

- Să favorizeze o mai mare intimitate și plăcere în relații

- Să trăiască în prezent, mai degrabă decât în situații fantastice

- Să ucreze la problemele legate de stima de sine

- Să-și reglementeze sentimentele și comportamentele

- Să-și recunoască și să-și accepte abilitățile și potențialul

Uneori, poate fi de asemenea util pentru cei cu TNP să participe la consiliere relațională sau la terapie de familie împreună cu cei dragi lor.

O analiză din 2015 a constatat că, totuși, consilierea relațională variază în ceea ce privește eficiența sa. Cei mai mulți experți au fost de acord, este prea riscant pentru cineva cu un partener care folosește violența împotriva sa să participe la consiliere în relații. Este important de reținut că, deși narcisiștii își pot îmbunătăți viața și relațiile, ei trebuie să dorească să se schimbe.

Dacă cineva cu TNP nu crede că este ceva în neregulă, este posibil să nu caute sau să nu se angajeze în tratament. Este posibil ca aceștia să nu considere că terapia merită atenția lor.

Nu există medicamente pentru a trata TNP, dar persoanele care au complicații, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot avea nevoie de antidepresive sau medicamente anti-anxietate.

Persoanele cu TNP au un sentiment exagerat de importanță, o nevoie excesivă de admirație și atenție și o lipsă de empatie față de ceilalți. Adesea se luptă să mențină relații sănătoase și pot întâmpina dificultăți în alte aspecte ale vieții lor.

Terapia îi poate ajuta pe cei cu TNP să își gestioneze mai bine viața și să se angajeze cu ceilalți în relații semnificative. Persoanele care cred că au TNP și care doresc să caute tratament ar trebui să vorbească cu medicul lor sau cu un terapeut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel