Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Infecțiile sunt boli cauzate de prezența și dezvoltarea microorganismelor patogene (bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți) în organism. Aceste microorganisme pot invada diferite părți ale corpului și pot provoca reacții inflamatorii și daune celulare, ceea ce duce la simptome precum febră, durere, oboseală sau erupții cutanate, în funcție de tipul de infecție.
Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, cum facem diferența dintre o infecție virală și una bacteriană.
"Termenul popular, neacademic, de roșu în gât ne spune că avem de-a face cu o infecție virală. În momentul în care apar niște puncte albe pe amigdală, atunci ne gândim la puroi. Faptul că amigdalele pot fi umflate sau chiar și vălul palatin poate fi mai tumefiat, nu este o caracteristică a infecției bacteriene.
De asemenea, febra și infecțiile virale dau febră. Foarte mulți părinți se sperie de febră și imediat doresc antibiotic pentru că au senzația că antibioticul tratează febra. Până la un punct, febra este un semn foarte bun de reactivitate a organismului care se luptă cu infecția. Știm de la sterilizare că microbii mor la căldură și organismul are un mecanism propriu de apărare care produce o cantitate mai mare de căldură pentru a omorî acești microbi", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
În ceea ce privește suferințele nazale, secrețiile limpezi și înfundarea nasului nu sunt semne de infecție. Când însă secrețiile devin purulente, iar pacientul resimte durere și presiune facială, este important să considerăm posibilitatea unei sinuzite bacteriene.
"Dacă vorbim de o suferință nazală, secrețiile limpezi, înfundarea nasului și usturimea în nas nu sunt semne de infecție. În momentul în care apar senzații de durere, presiune facială, secrețiile devin purulente, atunci ne punem problema unei sinuzite bateriene.
Durerea de ureche nu este un semn de infecție bacteriană. Persistența durerii mai mult de 3-4 zile, asocierea febrei care nu scade cu tratamentul simptomatic obișnuit, ne pune problema unei infecții bateriene și atunci pacientul este bine să meargă către medic", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Infecții virale vs. bacteriene - FOTO: Freepik@aphisitinthongxay
O infecție bacteriană este o afecțiune cauzată de bacterii, microorganisme microscopice care pot invada diferite părți ale corpului. De obicei, bacteriile se află în mod natural pe pielea și mucoasele noastre, dar în anumite condiții, ele pot provoca infecții dacă reușesc să penetreze sistemele de apărare ale organismului.
Infecțiile bacteriene sunt tratate de obicei cu antibiotice, care sunt medicamente care opresc sau distrug bacteriile. Este important ca antibioticele să fie prescrise de un medic, deoarece utilizarea incorectă sau excesivă a acestora poate duce la dezvoltarea de bacterii rezistente la medicamente.
Infecțiile virale sunt afecțiuni cauzate de virusuri, microorganisme mult mai mici decât bacteriile, care nu pot să se reproducă singuri. Aceștia invadează celulele din corpul uman și le folosesc pentru a se multiplica, ceea ce poate duce la diverse simptome și complicații. Spre deosebire de bacterii, virusurile nu pot fi tratate cu antibiotice, iar tratamentele pentru infecțiile virale se concentrează de obicei pe ameliorarea simptomelor și susținerea sistemului imunitar.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...