Cum arată arterele din mâna ta

Masaj la patru maini
Medicul cardiolog Vasi Rădulescu a postat o imagine cu arterele din mâna omului.  

O imagine cu arterele din mâna omului a fost postată de medicul Vasi Rădulescu.

”Așa arată arterele din mâna ta. Cele mai groase de la nivelul antebrațului sunt radială (spre degetul mare) și ulnară (partea spre degetul mic). Privește câte ramificații dau ele ca să irige bine țesuturile, dar și ce punte frumoasă fac, practic unindu-se sub podul palmei. Amintesc faptul că tot sistemul circulator, pus cap la cap, are peste 100.000 de kilometri!”, scrie doctorul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Acesta a realizat o listă cu 21 de curiozități despre inimă, primul organ funcțional al omului, listă pe care a postat-o pe contul său de Facebook. Iată câteva idei din postare:

„1. Inima nu doare. Nu are receptori propriu-ziși de durere. Durerea se resimte la periferia corpului și se numește angor (niciodată mai jos de ombilic; dacă e durere în partea inferioară, nu e angină).

2. Cea mai bună frecvență cardiacă este între 55 și 65 de bătăi pe minut. Atunci există cel mai bun raport performanță-consum de oxigen.

3. Perfuzia în arterele inimii (numite coronare) se face în diastolă (pauza dintre două contracții, denumite sistole).

4. Există un „creier" în inimă, unde niște celule emit spontan impulsuri electrice. Ele formează nodul sinusal și dictează întreaga activitate a cordului.

5. Electrocardiograma înregistrează la suprafața corpului activitatea electrică a inimii. Este încă deosebit de utilă în depistarea unor boli, monitorizare, screening.

6. Frecvența cardiacă nu e bătută în cuie, ci dinamică. Ea crește la efort, emoții, situații stresante, respectiv scade în calm, repaus, somn.

7. În timpul somnului se instalează o bradicardie fiziologică. Frecvența poate scădea la 40-50 bpm.

8. 200 de oameni pot descrie 200 de simptome și toate pot fi angor (angină). Durere, disconfort, gheară, înțepături în piept, brațe, mâini, gât, mandibulă, dinți, spate, abdomen (nu mai jos de ombilic) – toate pot fi angor.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel