Alimentația echilibrată, bogată în...
Cum apare sarcina extrauterină. Ce riscuri există în cazul unei asemenea sarcini. Dr. Nicolae Poiană este conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică. Medicul a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce rol au trompele uterine în cazul unei sarcini extrauterine.
”Trompele uterine care au un rol esențial și anume nu numai permeabilitatea, dar și starea lor de funcționare și fiziologia lor este foarte importantă deoarece se produc niște mecanisme care dacă nu sunt în fața unei structuri și a unei funcționări la mucoasa tubară ciliată, atunci se produc eșecuri.
Pentru o estimare a permeabilității tubare este mai greu, practic imposibil să investigăm fiziologia. Fertilizarea între ovocit matur rezultat după ovulație, captat de trompă împreună cu lichidul folicular, stă în așteptare în treimea abdominală/distală a trompei ca să ascensioneze spermatozoizii mai performanți.
Să zicem că totul e perfect, se produce fertilizarea, apare embrionul. Asta se întâmplă în treimea externă a trompei. După aceea, embrionul timp de aproape 2 zile este transportat de-a lungul trompei până în uter. Transportul acesta se face împotriva unui curent lichidian care vine dinspre uter către cavitatea abdominală și cu ajutorul unor cili care îl tot împing.
Sunt niște mecanisme subtile, încât orice perturbare de genul acesta poate să ducă la un eșec reproductiv și apare sarcina extrauterină sau tubară, din cauza faptului că nu progresează suficient către cavitatea uterină”, a explicat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Este posibil să nu observați niciun simptom la început. Cu toate acestea, unele femei care au o sarcină ectopică prezintă semnele sau simptomele timpurii obișnuite ale sarcinii - lipsa menstruației, sensibilitatea sânilor și greața.
Dacă faceți un test de sarcină, rezultatul va fi pozitiv. Totuși, o sarcină ectopică nu poate continua în mod normal. Pe măsură ce ovulul fertilizat crește în locul nepotrivit, semnele și simptomele devin mai vizibile.
Adesea, primele semne de avertizare a unei sarcini ectopice sunt sângerările vaginale ușoare și durerile pelviene. Dacă sângele se scurge din trompele uterine, este posibil să simțiți dureri de umăr sau nevoia de a avea o mișcare intestinală. Simptomele dumneavoastră specifice depind de locul în care se adună sângele și de nervii care sunt iritați.
Simptome de urgență
Dacă ovulul fecundat continuă să crească în trompa uterină, acesta poate provoca ruptura trompei. Este probabilă o sângerare puternică în interiorul abdomenului. Simptomele acestui eveniment care pune viața în pericol includ amețeală extremă, leșin și șoc.
Cereți ajutor medical de urgență dacă aveți orice semne sau simptome ale unei sarcini ectopice, inclusiv:
- Durere abdominală sau pelviană severă însoțită de sângerare vaginală
- Amețeală extremă sau leșin
- Dureri la umăr, notează Mayo Clinic.
O sarcină ectopică poate provoca ruperea trompelor uterine. Fără tratament, trompa ruptă poate duce la sângerări care pun viața în pericol.
”În epoca actuală nu cred că se mai poate pune problema unui deces din cauza unei sarcini ectopice”, a mai subliniat dr. Nicolae Poiană.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Durerea și disconfortul în jurul...