Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Crizele epileptice ar putea fi provocate și de luminile cu efecty stroboscopic din timpul spectacolelor muzicale. Asyta se poate întâmpla chiar și celor care nu știau că suferă de epilepsie, scrie agerpres.ro, citând Press Association.
Conform cercetării, mulţi oameni pot fi sensibili la sistemele de iluminare, însă fără să-şi dea seama de acest lucru. Alţi factori precum deprivarea cronică de somn şi consumul de droguri au, de asemenea, un rol în unele dintre cazuri.
Experţi din centre medicale din Olanda au relatat cazul unui bărbat în vârstă de 20 de ani care nu avea un diagnostic de epilepsie în istoricul său medical, dara leşinat subit şi a suferit o criză în timpul unui concert de muzică electronică. El a spus că înainte de declanșarea crizei a experimentat o stare de disconfort determinată de prezenţa unei ''aure'' în timp ce privea luminile stroboscopice, mai arată sursa citată.
Cercetătorii au studiat 400.343 de participanţi la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale ţării, dintre care 241.543 au fost expuşi la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfăşurate pe perioada nopţii.
Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice.
Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparaţie cu nouă persoane participante la evenimente desfăşurate pe perioada zilei.
Mai puţin de o treime dintre persoanele care s-au confruntat cu o criză au consumat droguri cum ar fi ecstasy, niveluri de droguri consumate fiind similare între cei expuşi la lumini stroboscopice şi cei care nu au fost expuşi.
"Studiul sugerează, în mod categoric, că astfel de efecte de lumini cresc semnificativ riscul de crize epileptice printre participanţi", este concluzia la care au ajuns cercetătorii în cadrul cercetării publicate în revista BMJ Open.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, alţi factori care pot creşte tendinţa declanşării convulsiilor ar fi vârsta, lipsa somnului şi consumul de droguri.
"Chiar dacă efectele luminilor stroboscopice sunt singurul factor responsabil sau lipsa somnului şi consumul de droguri au de asemenea un rol, interpretarea adecvată este că festivalurile mari de muzică electronică, în special cele desfăşurate pe timpul nopţii, pot cauza declanşarea convulsiilor epileptice cel puţin în cazul unui număr de persoane la fiecare eveniment".
Cercetătorii îi sfătuiesc pe toţi cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să îşi ia măsuri de precauţie cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă şi să părăsească locul de desfăşurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de ''aură''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...