COVID poate ucide celulele musculare ale inimii. Studiu

Boli cardiovasculare
Leziune cardiace cauzate de COVID pacienților sunt din pricina virusului SARS-CoV-2 care se multiplică în interiorul celulelor musculare ale inimii.

Un studiu al Școlii de Medicină a Universității Washington din St. Louis, SUA; susține că leziunile cardiace ale pacienților cu COVID-19 sunt cauzate de replicarea virusului în interiorul celulelor musculare ale inimii. Aceasta duce la moartea celulelor și interferează cu contracția mușchilor cardiaci. Cercetătorii au folosit celule stem pentru a studia boala.

”La începutul pandemiei, am avut dovezi că acest coronavirus poate provoca insuficiență cardiacă sau leziuni cardiace la persoanele în general sănătoase, ceea ce a fost alarmant pentru comunitatea cardiologică. (...) Chiar și unii sportivi de la facultate cărora li s-a permis să se întoarcă la atletism competitiv după infecția cu COVID-19 au arătat ulterior cicatrici în inimă. S-a dezbătut dacă acest lucru se datorează infecției directe a inimii sau datorită unui răspuns inflamator sistemic care apare din cauza infecției pulmonare. Studiul nostru este unic, deoarece arată definitiv că, la pacienții cu COVID-19 care au dezvoltat insuficiență cardiacă, virusul infectează inima, în special celulele musculare ale inimii”, a declarat autorul principal al studiului, Kory J. Lavine.

Cercetătorii au utilizat celule stem pentru a crea țesut care modelează modul în care țesutul inimii umane se contractă. Iar studiind aceste modele de țesuturi cardiace, au stabilit că infecția virală nu numai că ucide celulele musculare ale inimii, ci distruge unitățile de fibre musculare responsabile de contracția mușchilor cardiaci. Au mai arătat că această moarte celulară și pierderea fibrelor musculare cardiace se poate întâmpla chiar și în absența inflamației. 

”COVID-19 provoacă un răspuns imun diferit în inimă în comparație cu alte virusuri și nu știm încă ce înseamnă asta. (...) În general, celulele imune văzute care răspund la alte virusuri tind să fie asociate cu o boală relativ scurtă care se rezolvă cu îngrijire de susținere. Dar celulele imune pe care le vedem la pacienții cu inimă COVID-19 tind să fie asociate cu o afecțiune cronică care poate avea consecințe pe termen lung. Acestea sunt asociații, așa că vom avea nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege ce se întâmplă”, adaugă Lavine, potrivit unui comunicat al universității amintite.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel