COVID-19 supraviețuiește pe podelele spitalelor și încălțămintea personalului medical

Spital din Wuhan Foto: Xinhua Video
Noul coronavirus supraviețuieşte pe podelele din secțiile spitalelor în care sunt tratați pacienți infectați şi pe încălţămintea personalului medical care are grijă de ei, arată un studiu publicat în jurnalul CDC.

Un studiu publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases (link studiu) al Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, care se bazează pe date de la Spitalul Huoshenshan din Wuhan, China, unde a început pandemia COVID-19, a concluzionat că 94% din eşantioanele prelevate de pe podelele din unitatea de terapie intensivă şi 100% dintre probele recoltate din una dintre secţiile utilizate pentru tratarea pacienţilor cu simptome grave au fost testate pozitiv pentru coronavirus în perioada de răspândire a epidemiei în acest oraş.

Cercetătorii au descoperit că jumătate dintre eșantioanele de pe tălpile încălțămintei folosite de personalul medical de la terapie intensivă au fost pozitive pentru coronavirus, sugerând că „tălpile pantofilor personalului sanitar ar putea acționa ca purtătoare" pentru noul coronavirus.

Cercetătorii spun că acesta poate fi un motiv pentru care și eșantioanele prelevate de pe podelele farmaciei spitalului au fost pozitive, chiar dacă pacienții cu COVID-19 nu aveau acces în acea zonă. „Pe măsură ce personalul medical se deplasează prin secție, virusul poate ajunge peste tot, fapt relevat de rata de pozitivitate de 100% de pe podeaua farmaciei, unde nu fuseseră pacienți", au scris autorii studiului.

Ei spun că mecanismul prin care virusul ajunge în atâtea locuri e simplu: picături respiratorii au căzut pe podea și au fost purtate mai departe, fie de gravitație, de curenții de aer sau pe încălțămintea personalului medical.

Același studiu a arătat și că distanța socială păstrată între noi ar trebui să fie de 4 metri, nu de 1,5 sau 2 metri cum este acum. CITIȚI AICI.

Cercetătorii chinezi au mai au constatat și că virusul persistă pe „obiecte atinse frecvent de personalul medical sau de pacienți".

Testele au arătat că noul coronavirus era prezent pe șase din opt mouse-uri de calculator, pe trei din cele cinci coșuri de gunoi de la Terapie Intensivă, dar și pe șase dintre cele paisprezece cadre metalice de pat și pe o clanță.

Rezultate pozitive sporadice au fost obținute și în urma analizării manșetelor și mănușilor personalului sanitar. „Aceste rezultate sugerează că personalul medical ar trebui să își dezinfecteze mâinile imediat după contactul cu un pacient", au notat cercetătorii.

Rezultatele sunt semnificative deoarece un studiu din Italia, publicat luna trecută în jurnalul The Lancet, a arătat că unul din cinci lucrători sanitari care tratează pacienți cu COVID-19 se pot infecta cu noul coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel