COVID-19: Simptomele neurologice cresc de şase ori riscul de deces
12 mai, 17:59

Coronavirus. Foto: Pixabay
Simptomele neurologice ale Covid-19 cresc riscul de deces de șase ori, arată un nou studiu.

Pacienţii cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de şase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de revista medicală JAMA Network Open.
Rezultatele, încă provizorii, au fost obţinute pe baza a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente.
Principala concluzie a studiului este că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome neurologice, care merg de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces.
„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces", se arată într-un comunicat.

De asemenea, pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.
„De la începutul pandemiei a fost evident că un mare număr de persoane cu o formă gravă a bolii, care a necesitat spitalizarea, au dezvoltat şi probleme neurologice", notează în acest comunicat cercetătoarea Sherry Chou.

Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul, citat de Agerpres.

Ştiri Recomandate

România poate să vândă doze de vaccin COVID
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri