COVID-19, efect devastator la gravide și la femeile care iau anticoncepționale

Sarcina
Femeile care sunt însărcinate, cele care iau anticoncepționale ori tratamente de substituție pentru un hormon, s-ar putea confrunta cu risc crescut de deces din cauza COVID-19, avertizează o nouă lucrare. 

COVID-19 poate crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge la femeile care sunt însărcinate sau care iau estrogen ca anticoncepțional sau ca terapie de substituție hormonală, conform unei lucrări (link direct) publicate în revista Endocrinologie a Endocrine Society.

Una dintre numeroasele complicații ale COVID-19 este formarea cheagurilor de sânge la oameni anterior sănătoși. Estrogenul crește riscul de a face cheaguri de sânge în timpul sarcinii și la femeile care iau anticoncepționale ori terapie de substituție hormonală. Dacă aceste femei sunt infectate cu COVID-19, aceste riscuri de coagulare de sânge ar putea și mai mari, și ar putea fi nevoie să fie supuse terapiei anticoagulare și de întrerupere a tratamentelor cu estrogen.

„În timpul acestei pandemii, avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă femeile care se infectează cu coronavirus în timpul sarcinii ar trebui să primească terapie anticoagulantă sau dacă femeile care iau pilule anticonceptionale sau terapie de substituție hormonală trebuie să le întrerupă”, a declarat autorul corespondent al studiului, dr Daniel I. Spratt, de la Centrul Medical Maine din Portland, Maine și Școala de Medicină a Universității Tufts din Boston, SUA. 

„Cercetări care să ne ajute să înțelegem cum coronavirusul provoacă cheaguri de sânge ne pot oferi, de asemenea, noi cunoștințe cu privire la modul în care se formează cheagurile de sânge în alte setări și cum să le prevenim”, a mai spus acesta.

Dezbateri între clinicieni și cercetători de bază și între endocrinologi și hematologi sunt necesare pentru a explora interacțiunile potențiale dintre SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID-19 - și sarcina sau terapia cu estrogen, pentru a putea ghida managementul clinic, au arătat autorii lucrării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel