COVID-19, efect devastator la gravide și la femeile care iau anticoncepționale
04 aug, 23:48
Femeile care sunt însărcinate, cele care iau anticoncepționale ori tratamente de substituție pentru un hormon, s-ar putea confrunta cu risc crescut de deces din cauza COVID-19, avertizează o nouă lucrare. 
Gravida

COVID-19 poate crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge la femeile care sunt însărcinate sau care iau estrogen ca anticoncepțional sau ca terapie de substituție hormonală, conform unei lucrări (link direct) publicate în revista Endocrinologie a Endocrine Society.

Una dintre numeroasele complicații ale COVID-19 este formarea cheagurilor de sânge la oameni anterior sănătoși. Estrogenul crește riscul de a face cheaguri de sânge în timpul sarcinii și la femeile care iau anticoncepționale ori terapie de substituție hormonală. Dacă aceste femei sunt infectate cu COVID-19, aceste riscuri de coagulare de sânge ar putea și mai mari, și ar putea fi nevoie să fie supuse terapiei anticoagulare și de întrerupere a tratamentelor cu estrogen.

„În timpul acestei pandemii, avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă femeile care se infectează cu coronavirus în timpul sarcinii ar trebui să primească terapie anticoagulantă sau dacă femeile care iau pilule anticonceptionale sau terapie de substituție hormonală trebuie să le întrerupă”, a declarat autorul corespondent al studiului, dr Daniel I. Spratt, de la Centrul Medical Maine din Portland, Maine și Școala de Medicină a Universității Tufts din Boston, SUA. 

„Cercetări care să ne ajute să înțelegem cum coronavirusul provoacă cheaguri de sânge ne pot oferi, de asemenea, noi cunoștințe cu privire la modul în care se formează cheagurile de sânge în alte setări și cum să le prevenim”, a mai spus acesta.

Dezbateri între clinicieni și cercetători de bază și între endocrinologi și hematologi sunt necesare pentru a explora interacțiunile potențiale dintre SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID-19 - și sarcina sau terapia cu estrogen, pentru a putea ghida managementul clinic, au arătat autorii lucrării.


Ştiri Recomandate

Andrei Baciu   FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Vaccinul gripal, Andrei Baciu: numărul dozelor este limitat
Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Sezon gripal: perioada de vaccinare începe mai repede anul acesta
ZODIA cu noroc. I se schimbă destinul în curând!
Vaccinare antigripală. Anunțul Ministerului Sănătății
Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV
Rafila la „Totul despre vaccinul gripal 2020-2021”: ”Pandemia e o oportunitate”
Vaccinarea
EXCLUSIV
DEZBATERE ONLINE: Totul despre vaccinul gripal 2020-2021
BENZYLUM BENZOICUM - prospect
LEFLUNOMIDUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri