COVID-19, ECDC: România și peste jumătate din statele UE, în ZONA ROȘIE de risc epidemic!

ECDC harta cu zona roșie.
România și alte 16 state din UE, la care se adaugă și Marea Britanie, sunt în zona roșie de COVID-19, a anunțat Centrul European pentru Bolile Transmisibile (ECDC). 

Șaptesprezece țări, între care și România, din totalul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Marea Britanie, sunt marcate cu roșu pe noua hartă europeană de risc epidemic pentru COVID-19 publicată joi de Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), informează AFP.

Pe această hartă promisă marți la Luxemburg pentru o mai bună armonizare a recomandărilor de călătorie, doar trei țări din UE sau din Spațiul Economic European (Norvegia, Finlanda și Grecia) sunt în mare parte marcate în verde, în timp ce cinci țări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania și Letonia) sunt în principal marcate în portocaliu.

Totuși, cinci țări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Islanda) nu au fost evaluate în această hartă cu cod de culori din 'lipsa datelor de la teste' dintr-un motiv neprecizat. ECDC nu a putut comenta deocamdată această absență.

Potrivit recomandărilor, spre deosebire de cei care vin dintr-o zonă verde, călătorii care vin dintr-o zonă portocalie și roșie (sau gri) pot fi supuși măsurilor restrictive la sosire.

În total, 16 țări ale UE, inclusiv Franța, Spania, Polonia și România, precum și Regatul Unit apar în roșu pe această hartă ce arată situația epidemiologică europeană.

Această cartografiere, detaliată până la nivel regional, are ca scop definirea zonelor de risc, dar nu este constrângătoare.

Ea cumulează trei criterii pentru clasificarea țărilor: rata de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, numărul de teste la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână și rata testelor pozitive (dacă este mai mare sau mai mică de 4%), notează Agerpres.

Potrivit compromisului decis marți la Luxemburg, această hartă trebuie actualizată în fiecare săptămână.

Pentru a fi clasificată în verde, o regiune trebuie să înregistreze mai puțin de 25 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni și un procent de teste pozitive mai mic de 4%. O zonă este marcată în roșu când numărul de cazuri noi depășește 50 la 100.000 de locuitori în decursul a două săptămâni, iar rata cazurilor pozitive depășește 4% sau când criteriul pentru cazurile noi depășește 150.

Categoria portocalie grupează două categorii: regiunile cu mai puțin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rată de testare pozitivă mai mare de 4%, sau cele unde se înregistrează între 25 și 150 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rată de teste pozitive mai mică de 4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel