COVID-19: De ce fac copiii sindromul inflamator multisistem. STUDIU

Copil, temperatură. Foto: Pixabay
Un nou studiu explică de ce copiii infectați cu coronavirus pot ajunge să facă sindromul inflamator multisistem, acea reacție sistemică puternică ce le poate pune viața în pericol.

Unul dintre misterele pandemiei COVID-19 este motivul pentru care majoritatea copiilor tind să aibă mai puține simptome decât adulții după infectarea cu coronavirus. Răspunsul sistemului imunitar care apare în cazuri rare în care copiii prezintă reacții care le pun viața în pericol după infecție poate oferi o perspectivă importantă, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yale publicat în revista Immunity (link direct studiu).

În timp ce mulți copii infectați cu coronavirus sunt asimptomatici sau rămân nediagnosticați, aproximativ unul din 1.000 de copii prezintă însă un răspuns inflamator multi-sistem (MIS-C) la patru până la șase săptămâni după confirmarea infecției cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19 . Afecțiunea este marcată de o varietate de simptome, inclusiv febră, dureri abdominale cu vărsături și / sau diaree, erupții cutanate și probleme cardiovasculare și neurologice. Dacă este diagnosticată în timp util, afecțiunea este ușor de tratat cu supresoare imune, cum ar fi steroizii, spun cercetătorii. Dar dacă este lăsat netratat, poate fi fatal.

„De ce se întâmplă acest lucru atunci când nu există niciun virus sau răspuns antiviral încă prezent și la copii? Și de ce se întâmplă doar la tineri?” s-a întrebat dr Carrie Lucas, profesor asistent de imunobiologie la Yale și autor corespondent al noului studiu.

Într-o analiză exhaustivă, Lucas și colegii din laboratorul ei au testat sângele de la copii cu MIS-C, adulți cu simptome severe de COVID, precum și copii și adulți sănătoși. Au descoperit că, ciudat, copiii cu MIS-C aveau elemente ale sistemului imunitar distincte de alte grupuri.

Imunitatea înnăscută, reacție prea puternică

Mai exact, copiii cu MIS-C au avut niveluri ridicate de alarmine, molecule care alcătuiesc o parte a sistemului imunitar înnăscut, care este mobilizat rapid pentru a răspunde la toate infecțiile. Alte descoperiri ale cercetărilor au sugerat că răspunsul sistemului imunitar înnăscut al unui copil poate fi mai puternic decât cel al adulților, o posibilă explicație pentru motivul pentru care în general, prezintă simptome mai ușoare decât adulții după infecție.

„Imunitatea înnăscută poate fi mai activă la copiii infectați cu virus”, a spus Lucas. „Dar, pe de altă parte, în cazuri rare, aceasta poate deveni prea revitalizată și poate contribui la această boală inflamatorie”.

Copiii diagnosticați cu MIS-C s-a dovedit, de asemenea, că au o creștere marcată a anumitor răspunsuri imune adaptive, care sunt mijloace de apărare pentru combaterea agenților patogeni specifici - cum ar fi virusul care cauzează COVID-19 - și care conferă de obicei memorie imunologică. Dar, în loc să fie protectoare, răspunsurile produse la acești copii afectați par să atace o varietate de țesuturi gazdă, un semn distinctiv al bolilor autoimune.

Lucas speculează că răspunsul imunitar inițial în aceste cazuri rare declanșează o cascadă care dăunează țesutului sănătos, ceea ce la rândul său face țesutul mai susceptibil la atacul autoanticorpilor.

Între timp, semnăturile specifice ale sistemului imunitar ale MIS-C ar putea ajuta la diagnosticarea și opțiunile de tratament precoce ale copiilor cu risc crescut de tulburare, a spus Lucas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel