COVID-19 afectează și creierul. Cum se manifestă

Creier
AVC-urile, pierderea stării de conștiență la anumite intervale de timp sunt frecvent întâlnite în cazurile grave de COVID-19, susține un studiu.

COVID-19, creier. Cercetători din China au descoperit, printr-un studiu, că COVID-19 are și simptome neurologice în cazurile mai grave. Mai precis, accidentele vasculare cerebrale, pierderea, la anumite intervale, a stării de conștiență și alte probleme neurologice ar fi relativ frecvente în cazuri mai grave de COVID-19.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii după ce au analizat 214 cazuri severe de coronavirus, tratate în orașul Wuhan în faza timpurie a pandemiei. Doctorii au raportat că 36,4% dintre pacienți prezentau simptome neurologice. 1 din 3. Iar, uneori, aceste simptome au apărut în absența simptomelor „tipice” ale COVID-19 - febră, tuse, diaree.

Echipa, condusă de dr. Bo Hu, neurolog la Spitalul Union din Wuhan, și-a publicat rezultatele online 10 aprilie în JAMA Neurology. Aceasta a urmărit rezultatele pentru peste 200 de persoane tratate la trei spitale din Wuhan, pacienți cu o boală suficient de severă pentru a justifica spitalizarea. Ei au fost tratați între 16 ianuarie și 19 februarie și aveau, ca vârstă, o medie de aproximativ 53 de ani, notează medicinenet.

COVID-19, creier. Ce simptome lipseau

Analizând în mod special simptomele care afectează creierul sau sistemul nervos central, echipa a descoperit că aceste probleme au devenit mai frecvente pe măsură ce gravitatea bolii a crescut. Și, în unele cazuri, simptomele tipice COVID-19 au fost absente. Însă, în unele situații aceste ”simptome” de natură neurologică au amenințat viața: cel puțin șase cazuri de accident vascular cerebral sau hemoragie cerebrală printre cei studiați

Încă nu se știe clar dacă COVID-19 provoacă direct AVC. Echipa de cercetători din China a mai amintit de o „deteriorare clinică rapidă sau agravare ar putea fi asociată cu un eveniment neurologic, cum ar fi accident vascular cerebral, care ar contribui la rata ridicată a mortalității”. Au mai adăugat și alte probleme neurologice precum: mulți pacienți au ajuns la spital dezorientați, confuzi sau amețiți; unii au acuzat dureri de cap sau chiar convulsii. Specialiștii au sesizat tulburări ale gustului sau mirosului.

Studiul cercetătorilor din Wuhan, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel